Новият спектакъл на гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис става част от One Dance 2024

Лапис Лазули, копродукция на фестивала One Dance, ще бъде представен на 25 май в Пловдив

Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис, едно от водещите имена на световната сцена на изпълнителските изкуства, идва за първи път в България на 25 май. Ласкаридис, известен с изследванията на абсурдността и трансформациите в творчеството си, ще представи най-новата си сценична творба Лапис Лазули по време на 16-отото издание на международния фестивал за танц и пърформанс One Dance (до скоро ONE DANCE WEEK).

В Лапис Лазули Еврипидис Ласкаридис изследва редица противоположности като материалното и духовното, съня и кошмара, съзнателното и подсъзнателното, като изгражда на сцената гъста мрежа от антитези. Основен фокус на спектакъла е екзистенциалната ни връзка със страха и ужаса.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Лапис Лазули носи името на известния “Райски камък” в наситени сини цветове, който свързва недрата на земята с човешките обичаи и мистиката. От една страна, камъкът символизира връзката с природата и първичното сътворение, а от друга – фантазиите и митовете, неизвестното и необяснимото. От него се извлича пигментът ултрамарин, кодиран в ритуали и практики от древността до днес – от японското декоративно приложно изкуство и средновековните фрески до картините Ив Клайн и неговото радикално синьо.

Подобно на камъка, спектакълът на Еврипидис Ласкаридис е с двойнствен характер. Той е размисъл за съществуването като постоянно търсене на баланс между противоположности – земното и небесното, низкото и възвишеното, животинското и духовното във всеки един. Лапис Лазули превъплъщава тихата война в човека между първичните инстинктите и висшите способности на интелекта и духа.

Спектакълът, продукция на Onassis Stegi, е копродуциран от фестивалната мрежа Big Pulse Dance Alliance и One Dance Festival и ще бъде представен пред българската публика седмици след световната си премиера в Атина през април.

Билети ще намерите в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.