PROUD.bg review: Куиър настроения и музикални акробатики в новия албум на Years & Years Palo Santo

Years & Years се изкачиха бързо по стълбата към славата и се превърнаха в любимци на гей феновете по цял свят. Схемата на успеха им сред ЛГБТИ+ меломаните е комплексна и действа благодарение на няколко фактора. Един от тях е присъствието на Оли Александър – харизматичния фронтмен на групата, който открито проявява куиър идентичността си и говори за важни проблеми като хомофобията, разкриването и психичното здраве. Особено впечатляващ e документалният филм Growing Up Gay на BBC, в който певецът разказва за трудностите и изживяванията си като гей младеж в Йоркшър, Северна Англия.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Друг важен фактор е грабващата музика, която сякаш е направена по формула, чрез която най-ключовите изисквания на слушателите да бъдат покрити. Разнообразието от ритми, мелодии и лирически теми донесе сериозни успехи на дебюта им Communion, който беше издаден преди три години. Парчета като Take Shelter, Desire и King се превърнаха в задължителна част от плейлистовете на модерни радиа и клубове.

Oли Александър за Harper’s Bazaar

Днес, когато социалната и политическа обстановка за гей хората по целия свят продължава да се мени с невероятни темпове, нуждата от смели известни личности бива задоволена отново от Оли Александър. С издаването на втория албум на Years & Years – Palo Santo, талантливият английски певец повежда армията си с още по-възхитителна решителност. Посипан с брокат по цялото тяло и облечен в екстравагантни костюми, напомнящи на великия Фреди Меркюри, Оли отказва да цензурира себе си и отново засяга важни теми в текстовете си.

Sanctify (която леко напомня на I’m a Slave 4 U на Britney Spears) разказва за аферата му с прикрит гей мъж, твърдящ че е хетеросексуален. Лиричната балада Hypnotised предава емоцията на разтърсващо влюбване, разкривайки неподозирани красиви черти в гласа на вокалиста. Енергичната Don’t Panic засяга темата за социалната тревожност и менталните трудности. Up in Flames, от своя страна, ни връща в детството на Оли и раздялата на родителите му.

Прави впечатление честата употреба на религиозни метафори – още от заглавието на албума (превеждащо се буквално като “свещено дърво”) до песните Sanctify, Hallelujah и Preacher. Александър борави с тази особена символичност, подобно на Мадона – идеята за греха бива пречупена през призмата на сексуалната еуфория. Макар и главните теми на Palo Santo да са свързани с болезнената любов и смелостта да бъдеш себе си в лицето на дискриминацията, не целият албум е обвит в цветовете на драмата. Благодарение на бързото темпо и бляскавите електроники, творбата е лесна и приятна за слушане.

Важни за звученето на албума са множеството препратки към музикалните вдъхновения на Years & Years. Вокалните мелодии на танцувалната Hallelujah и мистичната Karma са насечени в духа на Майкъл Джаксън. Lucky Escape е обогатена от вокални акробатики, типични за златните години на R&B жанра. Закриващата Up In Flames пък звучи като забравена песен от първите албуми на Уитни Хюстън – лъскавият и кънтящ инструментал успява да ни повлече назад във времето.

Проектът добива още по-амбициозни мащаби с премиерата на краткия научно-фантастичен филм, озаглавен като албума. Сюжетът разказва за антиутопично общество, управлявано от киборги, които единствено са способни да почувстват емоция, бивайки забавлявани от хората. Във филма Оли поема ролята на модерен “шут”, който радва със секси танците си не само машините пред сцената, но и гей почитателите зад екраните.

Единственият минус на албума Palo Santo са по-лежерните средни песни, които не отегчават, но отстъпват пред силните химни в началото и края. Можем обаче да обобщим, че Years & Years не разочароват и са направили втора смела крачка в кариерата си, а темите засегнати в албума го правят актуален, по-дълбок и близък до сърцата ни.

Оценка: 8/10

Palo Santo може да бъде чут тукYears & Years ще свирят на MTV Presents Varna Beach на 12-ти август във Варна. 

Автор: Христо Серафимов

a SNEAK PEAK at one of the images from the Palo Santo album shoot!! ??

Публикация, споделена от Years & Years (@yearsandyears) на