Love Positive Women – за жените живеещи с ХИВ

Всяка година периодът между 1 и 14 февруари е глобален празник в чест на жените, живеещи с ХИВ по света. Като жена, живееща с ХИВ, обичам това време на годината, защото съм обсипвана с любов и привързаност от моите приятели, семейство и общност. Децата на сестра ми ми правят картички, партньорът ми ме води на хубава вечеря, групата Visual AIDS в Ню Йорк изпраща на мен и на над 1000 други жени по света ръчно изработени произведения на изкуството и обикновено отивам на няколко наистина забавни социални събития в който и да е град, в който се намирам, или напоследък – виртуално.

Тази година наистина исках да почета и отпразнувам други невероятни жени, които по случайност също имат ХИВ в България. Реших да попитам наоколо с надеждата да се свържа с някои от тях. Обадих се в различни клиники, попитах хора, които работят с общности на хора, употребяващи наркотици, и с ЛГБТК общността, но ми беше трудно да ги намеря. Не че в България няма жени с ХИВ, а че тези жени са сравнително невидими. Преди години се запознах с няколко ХИВ-позитивни жени в малък кабинет в мазе, скрит в задната част на стара сграда. Отидох с партньора ми, който е ХИВ-отрицателен, и тази среща стопли сърцето ми. Казаха ни да не казваме на лекарите за моя ХИВ-статус и да го пазим в тайна от другите – което изобщо не е приятно. Иска ми се все още да имам връзка с тях, но след този следобед повече не ги видях.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Така че тази малка статия е любовно писмо до тях и споделяне на моята дълбока любов и признателност към жените, живеещи с ХИВ, включително към нашите транссексуални сестри в България. Вие сте вълшебни и блестящи! Вие сте прекрасни и божествени. Вие сте съвършени точно такива, каквито сте. Всеки, който би ви казал обратното, е невеж и глупав. Заслужавате да имате любов, здрава връзка, да се чувствате желани и да правите невероятен секс – всичко това без грам стигма или дискриминация. Това са нещата, които пожелавам на жените, живеещи с ХИВ. Ако сте жена, живееща с ХИВ, прегръщам ви. Ако познавате някого, предайте това послание нататък.

За да научите повече за Love Positive Women, последвайте движението в социалните мрежи @LovePositiveWomen (FB/IG) и #LovePostiveWomen

Jessica XO

За Джесика:

Като организатор на общности, артист, активист, академик и понякога „професионалист“ се интересувам от работа, която създава пространство за диалог за социална справедливост и социална промяна. Правя това чрез публични инсталации, повишаване на осведомеността, разработване и подпомагане на семинари, участие в преки действия, преглед на политики, изследвания и всякакви други методи, които позволяват на различни заинтересовани страни да се ангажират по различни начини. Вярвам, че действията на доброта са по-силни от действията на страх и че силните, обединени сърца могат да преодолеят неравенствата на този свят.

Тoзи материал е създаден в рамките на проекта „Рейнбоу хъб“ с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната му цел е увеличаване на капацитета и мобилизиране на ЛГБТИ общността за застъпнически действия. Цялата отговорност за съдържанието на материала се носи от Фондация Билитис и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.