5 държави подписаха Меморандум за Балканско сътрудничество в креативния сектор в София

България, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция подписаха Меморандум за Балканско сътрудничество в насока за развитие на креативните индустрии по време на второто издание на CreaTech Summit South-East Europe 2024.

За втора поредна година международната конференция за креативните индустрии в България “CreaTech Summit South-East Europe 2024” събра над 200 представители на бързоразвиващите се индустрии у нас. Професионалисти в областта на киното, телевизията, дизайна, гейм дивелъпмънт и имърсив технологиите се срещнаха на 29 февруари и на 1 март в Толоцентрала, където обмениха добри практики и разгледаха обща стратегия за развиването на секторите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

“Правим го за втора поредна година и ще продължим още много занапред! Миналата година опипахме почвата, а тази, смело мога да кажа, че вече стъпихме доста по-здраво и сигурно. Изключително сме горди, че успяхме да съберем отново на едно място толкова много креативни хора. Новината тази година е подписването на Меморандум за Балканско сътрудничество в насока за развитие на креативните индустрии, включващо 5 регионални държави – България, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция. Наш приоритет е да наложим София като регионален център на културните и творчески индустрии“ – споделя Геновева Христова, председател на “Креатех България”. 

По време на събитието се избра и националният представител на България за CREATIVE BUSINESS CUP 2024. Журито избра стартъпа Rosey’s Mark, който ще се включи в глобалната надпреварата в гр. Копенхаген, Дания по-късно тази година. Creative Business Cup е най-голямото международно състезание за иновативни и креативни стартиращи фирми, в което вземат участие представители на над 80 държави от цял свят.