PROUD.bg Presents: ЛГБТИ героите на 2018

В традициите на големите световни медии, тази година и ние от PROUD.bg също решихме да отдадем заслуженото внимание и почит на някои от най-важните и влиятелни ЛГБТИ личности на 2018-та година – една година, която ще остане запомнена с джендър фиаското в България, породило нови нива на хомофобия и с дискриминиращата политика на Тръмп, която се отразява все по-зле на транс хората в САЩ. И все пак, не всичко е тъга и отчаяние! Хората от следващите редове ни вдъхват надежда и ни нахъсват да продължаваме да се борим за справедливост.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

1Адам Рипън
олимпийски медалист

Преди една година почти никой не знаеше кой е Адам Рипън. Днес той е модел за подражание за спортисти след невероятното си представяне на зимните олимпийски игри в Южна Корея, както и за гей мъжете с откритото и смело отстояване и защитаване на ЛГБТИ правата пред медиите. Автентичното поведение на Рипън му спечели внимание, уважение и реализация като кореспондент в сутрешното предаване Good Morning America и като жури в Dancing With The Stars: Junior.

2Кортни Акт
реалити звезда

2018-та година беше изключително успешна за Кортни Акт, която, след сполучливото си участие в реалити формата за драг кралици RuPaul’s Drag Race преди години, покори Великобритания, печелейки 21-вия сезон на Биг Брадър с неочакваната подкрепа на публиката. Кортни доказа, че реалити телевизията може да бъде използвана и с позитивна цел. Красавицата образова зрителите за важни проблеми на ЛГБТИ общността, а в момента води ново предаване за запознанства на бисексуални хора.

3Синтия Никсън
актриса, политик

Синтия Никсън, известна с ролята си в “Сексът и градът”, достигна нови върхове в политическата си кариера през 2018-та година. Кампанията ѝ за губернатор на Ню Йорк разби няколко стереотипа и рамки. Никсън доказа, че една актриса може да бъде сериозен политик. Никсън доказа, че куиър жената няма винаги да си мълчи. Никсън доказа, че като майка, нейната любов за трансджендър сина ѝ е безусловна.

4Гас Кенуорти
олимпийски медалист

Откритият американски скиор Гас Кенуорти продължава да се бори за каузите на общността, както и да радва окото. “Да си гей човек през 2018-та означава да бъдеш видим. Извървяхме дълъг път, но е важно куиър младежите да разпознаят усилията на поколенията преди тях, които са се борили със зъби и нокти за това, което ние имаме днес.” Следващото лято, Кенуорти планира да се включили в AIDS/Lifecycle и да измине 870 км с велосипед за благотворителна цел, събирайки 1 милион долара за каузата.

5Раян Мърфи
режисьор

През 2018-та година, Раян Мърфи надмина себе си със сериала “Pose”, който документира куиър субкултурата в клубната сцена на Ню Йорк през 80-те години. Сериалът включваше рекорден брой от над 50 чернокожи трансджендър актриси, които смаяха зрителите с невероятната си игра и красотата си. Освен това, той даде платформа на Джанет Мок – първата транс жена, която се изявява като сценарист и продуцент на сериал.

6Даника Роум
законодател

“Няма значение как изглеждаш, откъде идваш, с кого враждуваш или кого обичаш. Ако имаш добри идеи за публична политика, ако си квалифициран за работата, имаш всички права да представиш идеите си.” Даника Роум е първата транс жена, която заема позицията на законодател в САЩ и като такава тя се застъпи за общността си и приоритизира образователната и здравната система в Америка. Даника вдъхва надежда за бъдещото поколение от ЛГБТИ лидери, че могат да успеят, защото са себе си, а не въпреки това.

7Жанел Моне
певица

Жанел Моне записа и издаде един от най-успешните музикални албуми на 2018-та година “Dirty Computer”, който съвсем наскоро бе номиниран в категорията “албум на годината” на престижните награди Грами. В него тя се противопостави на политиката на Доналд Тръмп, която дискриминира малцинствата. Освен това, чернокожата певица се разкри публично като пансексуална. С това си действие, тя повдигна важния въпрос за сексуалната идентичност сред обществото. Терминът “пансексуалност” за първи път достигна мейнстрийма, а Жанел не спря да отговаря на всички въпроси с невероятно търпение и разбиране.

8Кейнан Лонсдейл
актьор

Австралийският актьор Кейнан Лонсдейл се превърна в любимец на настоящето поколение тиинейджъри от цял свят след ролята си в революционния “С обич, Саймън” – първата младежка романтична комедия с гей герои. Точно преди излизането на филма, Кейнан се разкри като куиър мъж, а на наградите на MTV спечели трофей за “най-добра целувка” за целувката си с Ник Робинсън във филма. В момента, Лонсдейл работи върху дебютния си музикален албум.

9Оли Александър
певец

Английският младеж Оли Александър – фронтмен на групата Years & Years – продължи да изразява свободно себе си, експериментирайки с андрогенни визии, пищна мода и разкрепостено поведение. Във вторият албум на бандата му – “Palo Santo”, Оли коментира проблема с прикритата сексуалност, използвайки религиозни метафори за страстта си. Турнето към творбата мина и през България през лятото на 2018-та.

10Българските ЛГБТИ активисти

На фона на безкрайните предизвикателства и трудните времена за българските ЛГБТИ граждани, активистите от Фондация ГЛАС, Младежка ЛГБТИ организация “Действие” и Фондация “Ресурсен Център – Билитис” не сведоха глава и продължиха да отстояват правата на общността, организирайки важни кампании и събития. Усилията им бяха възнаградени на годишните награди за правозащитност “Човек на годината”, където те бяха удостоени с наградата “активисти на годината”. Повече за постиженията им може да прочетете тук.