PROUD.bg Review: Billie Eilish се фокусира върху ужасите на славата в „Happier Than Ever“

Едва ли някой би пожелал да влезе в обувките на Billie Eilish, когато стане дума за очаквания през 2021 година. След космическия успех на дебютния ѝ албум „When We All Fall Asleep, Where Do We Go?“, спечелил редица награди Грами (сред които и заветния „Албум на годината“), всички погледи бяха насочени към нея и новия проект „Happier Than Ever, който е поставен пред трудна задача.

В новото си произведение Billie изоставя готик естетиката от миналото и се фокусира върху ужасите на славата и травматична любовна връзка, използвайки специфичния блогърски нефилтриран почерк, станал особено популярен в музиката през последните години. Голяма част от поп елементите на дебюта са изместени от по-зряла и атмосферична музикалност, вдъхновена от ретро джаз влиянието на crooner-и като Frank Sinatra и Dean Martin, което все пак не означава, че феновете на звездата няма да получат и няколко неочаквани електронни завоя. И все пак не очаквайте да чуете продължението на „bad guy“ тук.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Голям процент от тъгата в „Happier Than Ever“ е следствие на невъзможността да изживееш свободно някои от най-важните си години заради светлината на прожекторите и токсичността на социалните мрежи. Сексуалното съзряване чука на вратата в „Billie Bossa Nova“ и „Oxytocin“, но то води със себе си и загубата на невинност в „Goldwing“ и опасностите от злоупотреба и експлоатация, адресирани директно в баладата с #MeToo послание „Your Power“. Липсва страховитото внушение на някои от най-запомнящите се композиции в „When We All Fall Asleep, Where Do We Go?“, но драмата на „Happier Than Ever“ е не по-малко поглъщаща.

Разбира се, в темата за мрачните дебри на славата няма място за особена иновация. Billie, обаче, е артист, спечелил доверието на аудиторията си и изградил комуникация, базирана на честност. Затова и в песните в „Happier Than Ever“ трудностите на Eilish не оставят усещането за повърхностно търсене на съчувствие, а за човек, който изповядва своята истина и отправя замислен поглед към миналото, за да продължи напред. Особено катарзисна е заглавната песен, която започва минималистично, но достига стадионна рок кулминация във втората си половина.

„Happier Than Ever“ e повече от достойно продължение на „When We All Fall Asleep, Where Do We Go?“, подчертаващо израстването на Billie Eilish като артист и като личност. Вселената на албума заблуждава с бляскава ретро-холивуд естетика, но крие под повърхността си един клаустрофобичен свят, в който славата, социалните мрежи и очакванията нарушават и изкривяват всеки момент от съзнателния живот.

Слушайте „Happier Than Ever“ на Billie Eilish в Spotify.