Равносметка – какво постигнахме през 2018?

2018-та ще остане в съзнанието ни с две неща – годината на анти-джендър фиаското, но и годината, в която ЛГБТИ общността се разрасна и сплоти.

Още в края на 2017-та общностните срещи зачестиха. Фондация „Ресурсен център – Билитис“ стартира четири групи по интереси – група за самоподкрепа на транс и интерсекс хора, за самоподкрепа на ЛГБТИ младежи, група за съ-родителство и куиър-феминистка група. Младежка ЛГБТ организация „Действие“ стартираха своята LEAD академия, в която се зародиха нови бъдещи активисти. Фондация ГЛАС стартираха група за самоподкрепа на родители на ЛГБТИ деца, както и за хора, живеещи с вируса на ХИВ, а след това и литературен и филмов клуб – Big Gay Book Club и Big Gay Film Club.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Тези чести поводи за среща сякаш вдъхнаха нов живот в общността и за първи път усетихме така силно смисъла на думата “самоподкрепа”.

2018та беше година на борба, но и година на исторически промени!

RAINBOW HUB

През май отвори врати първият български ЛГБТИ център – Rainbow Hub, който бързо се превърна в дом за всички нас. Да имаме общностно пространство винаги е била една от най-големите ни мечти и все още не можем да повярваме, че тя се сбъдна! Най-сетне имаме пространство, в което да се срещаме без притеснения и страх, където да закачим “джендърските” си картини, да наредим “джендърските” си книги по лавиците. Място, където да намерим подкрепа и разбиране.

СОФИЯ ПРАЙД

През юни се състоя ежегодният София Прайд с близо 4000 участници, които се включиха в шествието въпреки дъждовното време. Съпътстваща програма включваше над 30 арт, филмови и спортни събития, които се проведоха в рамките на цял месец. Рекорден брой от 24 дипломатически мисии и три международни организации подписаха изявление в подкрепа на София Прайд 2018. В деня на Прайд, 9 юни, се състоя първият Регионален балкански диалог за ЛГБТИ права. През 2018 за пръв път и голяма българска компания – Walltopia, подкрепи София Прайд както публично, така и финансово. Подкрепа оказаха и нашите приятели от H&M, които аранжираха специална Прайд витрина на своя магазин на бул. „Витоша“ 6 в София.

НАРЕДБА 34

През август постигнахме още една важна победа. След почти двугодишна борба постигнахме промяна, която улесни достъпа до лекарства на хората, които живеят с ХИВ. Може би някои от вас си спомнят, че миналата година на фестивала събирахме подписи, с които се обръщахме към Министерство на здравеопазването с молба периодът за изписване на лекарства на пациенти с ХИВ в стабилно състояние да бъде променен от веднъж месечно до веднъж на три месеца. Усилията ни бяха увенчани с успех и от началото на 2019та година пациентите ще получават рецепти за три месеца.

Защо това е важно? Само в 5 града в страната има клиники, които изписват нужната терапия. Много пациенти от други градове трябваше да пътуват всеки месец, за да си вземат лекарствата, а това означаваше да си вземат почивен ден от работа всеки месец, задаване на въпроси от колеги, приятели или роднини – “Къде ходиш? Защо отсъстваш?” Освен, че тези пътувания са обвързани с време и средства, те потенциално нарушаваха конфиденциалността на пациентите. Благодарение на общите ни усилия, но най-вече усилията на Явор Конов и Младежка ЛГБТ организация Действие, хората с ХИВ ще имат една идея по-лесен достъп до лекарства.

LOVEMOVES

Тази година Билитис, ГЛАС, Действие, ЦИД и Маргиналия стартирахме кампания, адресираща правата на еднополови двойки, които имат сключен брак или регистрирано партньорство в друга страна от ЕС. По-конкретно кампанията обръща внимание на правото на пребиваване на съпрузи, които са граждани на страна извън ЕС, но имат брак с гражданин на ЕС. В рамките на кампанията пуснахме две петиции, с които настояваме българските и Европейските институции да гарантират равното третиране на ЛГБТИ семействата според принципа на свободна движение в ЕС, тоест, правото на нашите съпрузи, които не живеят в ЕС да пребивават в България. Петицията до българските власти събра 5 122 подписа, а тази до Европейските институции – 13 437. Подписите от българската петиция бяха връчени на 10 декември 2018 г. на двама народни представители – г-жа Анна Александрова от ГЕРБ и г-н Джейхан Ибрямов от ДПС, по време на Кръгла маса за правата на ЛГБТИ хората. Благодарим на всички, които споделиха петицията и направиха възможно събирането на нужните подписи! Кампанията за събиране на подписи до европейските институции продължава до месец май 2019 г., когато на общностно събитие ще изпратим събраните подписи.

Делото на Кристина и Мариама

В рамките на тази кампания се запознахме с историята на Мариама и Кристина – френска и австралийска гражданка, които са сключили брак във Франция, но се влюбват в България и искат да живеят тук. През 2016 дирекция Миграция разрешава на Кристина да остане в България, тъй като е съпруга на европейска гражданка. Когато обаче след година Кристина подава документи за удължаване на престоя ѝ тук – агенция Миграция отказва нейното искате с аргумента, че в българското законодателство еднополовите бракове не са признати. Кристина и Мариама обаче не се отказва и с помощта на адв. Деница Любенова от младежка ЛГБТ организация “Действие” обжалват това решение в Административен съд – софия град. За щастие на всички нас, съдът отсъжда в полза на Кристина и Мариама. Агенция Миграция обжалва неговото решение и все няма официален завършек на историята, но едно е важно: За пръв път български съд постановява решение, с което признава правните последици от брак между лица от един и същи пол, сключен в чужбина. В допълнение, случаят на Кристина и Мариама предизвика широка видимост на еднополовите двойки в България, затова искрено им благодарим за смелостта!

Домакинство на годишната конференция на ИЛГА-Европа 2020

През октомври 2018 се проведе годишната конференция на ИЛГА-Европа, най-голямата конференция за ЛГБТИ права в Европа, която събира над 500 правозащитници и политици. Тази година представихме кандидатурата на София за домакин на конференцията през 2020 година и спечелихме! Това е много важна победа за движението, тъй като освен, че ще доведе над 500 ЛГБТИ активисти и политици, ще привлече огромно внимание към положението на ЛГБТИ хората в България.

АКТИВИСТИ НА ГОДИНАТА

Финалът беше отбелязан от поредното успешно издание на Sofia LGBTI Community Fest. Докато част от нас се занимаваха с подготовката на фестивала, други се готвеха за Кръгла маса с участието на политици на тема “ЛГБТИ права – права на човека”, трети бяха на церемонията по връчването на годишните награди за правозащитност “Човек на годината”, организирани от БХК. Билтис, ГЛАС и Действие получиха наградата “Активисти на годината” за своя принос в борбата за равноправие на ЛГБТИ хората в България.

Текст: Глория Филипова и Лили Драгоева