Лицемерната политика на Орбан и „антиджендърския“ фронт

На 15 декември върху ЛГБТ+ общността в Унгария беше нанесен поредния удар от консервативното управление на премиера Виктор Орбан и партията му Фидез. Парламентът прие закон, “бранещ традиционните семейни ценности” с мнозинство от над 2/3 от народните представители, което тотално лиши демократичната общност от възможност за съпротива.

Според новия закон право на осиновяване ще имат единствено хетеросексуални двойки, които са сключили брак. За всяко друго осиновяване ще се изисква специалното разрешение на министъра на семейните въпроси. Поредната нехуманна и крайно хомофобска промяна в унгарското законодателство се очаква да лиши от възможност за нормален старт в живота хиляди изоставени деца, както и такива в неравностойно състояние. Досегашните правила даваха възможност на гей двойки да осиновяват деца, като кандидатства само единия от двамата партньори.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Лицемерната ултраконсервативна политика на Орбан беше тежко разкритикувана в началото на месеца от западни медии, след като дългогодишният евродепутат Йожеф Сайер бе хванат от полицията в Брюксел, в опита си да избяга от гей оргия, на която бяха открити и наркотици.  Евродепутатът е известен с това, че е един от авторите на текста в конституцията на Унгария, който гласи, че бракът е съюз само между мъж и жена.

Случаят със Сайер много бързо придоби популярност в цяла Европа, в това число и България. Само за няколко часа се появиха колажи в социалните мрежи, показващи българския евродепутат Ангел Джамбазки с доскорошния му колега в не толкова консервативни отношения.

Освен в Унгария и Полша, действия, противоречащи на европейските ценности от управляващите, могат да бъдат забелязани и в България и Словения, които според брюкселското издание „ЕЮ Обзървър“ се присъединяват към усилията на първите да премахнат термините „джендър/социален пол“ (gender) и „полово равенство“ (gender equality) от документите на ЕС. Подозрението на държавите от “антиджендърския” фронт са, че зад тeзи названия се крият целите на ЛГБТ+ общностите, които според същите са спонсорирани от Джордж Сорос.

След направените хомофобски промени в законодателството на Унгария групите на европейските социалисти и Европейската зелена партия разкритикуваха управлението на Орбан и настояха за незабавна намеса на ЕК. До този момент Европейският съюз все още не е разработил механизъм, по който да санкционира национални законодателства, базирани на омраза и несъответстващи на европейските ценности.