#TRANSlation: Януарско разстрелване на биологичния пол

Нова година – нов #TRANSlation. След цялата трансфобия, която се изля от личности като J. K. Rowling и след решението на Конституционния съд у нас наистина се замислих, колко много на всички ни е писнало да чуваме за “биологичният пол“. Всъщност, ако дисектираме достатъчно разбиранията и твърденията на повечето хора за него, ще осъзнаем, че той реално НЕ СЪЩЕСТВУВА.

Нека погледнем разни мнения, които често срещам (перифразирани и лишени от циничност):

 
L’N’Q: House & Disco
 
  • БИОЛОГИЯНИЯТ ПОЛ Е ТОВА КОЕТО ИМАШ В ГАЩИТЕ! Ако имаш пенис биологичният ти пол е на мъж, а ако имаш вагина – жена! Хромозоми и природа!

Това далеч не е така. Според статистики около 2% (колкото е и популацията на червенокоси хора) от населението на земята се ражда интерсекс и има отличителни белези и от двата пола, което е само една от причините принизяването на биологичният пол до гениталиите на човек да е меко казано абсурдно. Какво се случва с всеки от нас там долу е нещо изключително лично и често хората стрелят с грешни предположения.
Всъщност именно това погрешно разбиране причинява много болка не само за транс, но и за интерсекс хората, защото често докторите си позволяват да правят хирургична намеса по собствена преценка, там където не трябва. Няма как да създадеш биологичният пол на чужд човек, само защото искаш да го поставиш в рамка.

  • …добре, но при раждане, докторът ви го определя с причина. Той трябва да е там по медицински причини, за да може да ви се помогне!

Това е друго нещо, което чувам често. Всъщност на английски вече се популяризират термините AFAB и AMABAssigned Female at Birth и Assigned Male at Birth и това се случва с причина. Може би това е нещото, което всъщност се търси в случая и липсва, а спокойно може да фигурира в медицински документи. Разбирането за пол и липсата на разграничаването на пол и sex в България създава множество обърквания. Фигурирането на нещо подобно в документите трябва да е силно лично и конфиденциално. Единствено трябва да сме отворени и готови за промяна.

  • Биологичният пол е нещо, което винаги е било там! Транс хора съществуват от скоро – няма ви в историята!

Грешно! Транс хора винаги са съществували, но историците често пренебрегват или умишлено заличават всякакви признаци за нас. ЛГБТ заличаване (Queer erasure) от историята като цяло ражда такива разбирания, но те не са факти.

  • Добре! Ами тогава, какво е Биологичният пол????

Под един ъгъл – той не съществува. Всички ние сме едни небинарни човешки същества, които бродим и кретаме по тази земя с всякакви гениталии, хромозоми и други отличителни белези. Именно това прави ултиматният пол на човека най-вече съществуват вътре в нашите глави – част от нашата идентичност. При някои себеосъзнаването за него идва в много ранна възраст и не се променя – при други (възможно заради социалният натиск) идва в по-късен етап.

Уви често у нас изоставаме в разбиранията си – не само в политиката и медицината, но и културно. Въпрос на време е типичните представи за биологичен пол да се разпаднат. Промяната идва, и е по-добре да сме част от нея, от колкото да вървим срещу течението. Особено, когато става въпрос за човешки животи.

Снимка: Sucker Punch, WB