Защо е полезно да обявим публично местоименията, с които да се обръщат към нас?

2014 година е. Събуждам се и по навик отварям новините от IT света и прочитам новината на деня: „Microsoft обявява новото си CEO: Сатия Надела. В онзи момент моят полусънен мозък, свикнал на българските имена, веднага избухна в радост, защото си помисли че Microsoft са направили смелата крачка да назначат жена на тази изключителна позиция. После видях снимката на Сатия и се посмях над предразсъдъците си как трябва да звучат имената в различните култури.

Работейки в международна компания с офиси навсякъде по света, често ми се случва да не се объркам и да не използвам правилните обръщения към колегите си. Също така те правят същите грешки, когато говорят с българи.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Решението да напишеш обръщенията, които предпочиташ, не винаги е свързано с активизъм. Също така не е необходимо и да се свързва винаги с транс общността. То дава възможност на хората да проявяват любезност, като се обръщат помежду си коректно, особено ако не се познават предварително. Освен това, конкретното казване на местоименията създава среда, в която транс хората се чувстват добре и свободни да споделят с другите начина, по който се чувстват и възприемат.

Затова е хубаво всички да сложим местоименията си. Със сигурност това ще ни помогне в бизнес средата, а и ще помогне на някой да се чувства приет и разбран. Най-простият начин да го направите е като ги добавите в автоматичния си подпис, която всяка пощенска система позволява, а другата възможност е да го споменете в bio описанието си в социалните мрежи.

Автор: Тодор Тотев