„АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ“: БЪЛГАРИЯ НЕ ПРЕСЛЕДВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ХОМОФОБСКА ОСНОВА

В България не съществува законодателство, което да преследва съдебни престъпления от омраза с мотив хомофобия, като същите се разследват и съдебно преследват като хулигански прояви, правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“. Неуспехът на България адекватно да разследва и да преследва съдебно престъпленията от омраза подхранва страха, дискриминацията и най-вече насилието, казва още организацията в новия си доклад, публикуван в понеделник и цитиран от Dnevnik.bg

„Стотици хора от малцинствата са станали жертви на престъпления, породени от омраза, и още по-голям брой не вярват, че държавата ще ги защити“, казва Марко Перолини, изследовател на дискриминацията в Европа към „Амнести“. „Държавата, в лицето на българските власти, спешно трябва да приеме ясна позиция и да се придържа към националните и международни закони, които гарантират човешките права за всички.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Докладът, озаглавен „Пропускайки същественото: Липса на адекватно разследване на престъпления от омраза в България“, документира тежките последици от престъпленията от омраза върху пострадалите лица и акцентира върху това как неспособността на държавата да се справи с вкоренените предразсъдъци срещу хората, търсещи убежище, имигранти, мюсюлмани, гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални, води до допълнително насилие и дискриминация.

През януари 2014 г., правителството предстaви нов проект за Наказателен кодекс, който включва атаки за сексуална ориентация като мотив на престъпленията от омраза. Приемането на проекта беше преустановено в очакване на парламентарните избори през октомври 2014 г. Настоящото правителство предстои да разгледа промените.

„В България хомофобското и трансфобското малтретиране е пренебрегвано. Властите трябва да променят законите, свързани с престъпленията от омраза и да включат всички основания на дискриминация, за да може гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални да не живеят в страх“, казва Перолини.

Михаил Стоянов, 25-годишен студент, е бил жестоко убит в Софийски парк през 2008 г, защото е бил сметнат за хомосексуален. По време на разследването, човек е дал показания, че двамата заподозряни в убийството са били част от група, която е имала за цел да „прочисти“ парка от хомосексуални. Заради пропуски в законодателството, Софийската прокуратура е повдигнала обвинения за убийство с хулигански подбуди. Прокурорът по случая е заявил пред „Амнести“: „Законодателството е ограничено, затова не можех да взема под внимание хомофобския мотив в обвинителния акт.“

Нa първо място по-голямата част от пострадалите лица не съобщават на властите за престъпленията от омраза. Някои споделят, че нямат вяра в адекватната реакция от страна на полицията и дори се притесняват да не бъдат допълнително дискриминирани.

Според скорошно проучване на Европейския съюз, 86% от лесбийки, гей, бисексуални и транссексуално ориентирани в България, които са потърпевши от насилие или заплахи, не са уведомили полицията за тези случаи. Около една трета от тях са посочили страх от хомофобски или трансфобски прояви като причина за нежеланието им да подадат жалби.

Малък брой от тези, които съобщават за престъпления от омраза получават справедливост чрез съдебната система. „Амнести“ цитира случаи на лица, на които не са им били обяснени правата като пострадали лица и не са били уведомени за развитието по техните случаите. Това не съответства на изискванията на българското национално законодателство.

„Властите трябва да разпознават, разследват и публично осъждат престъпленията от омраза, да предотвратяват подобни деяния и да се противопоставят на дълбоко вкоренените предразсъдъци в българското общество,“ заключава Марко Перолини.

Линк към цялата статия – http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/09/2468589_amnesti_interneshunul_bulgariia_prenebregva/