Петнадесетгодишна борба: как Сингапур декриминализира секса между мъже

На 29 ноември, парламентът на Сингапур гласува 93-3 да отмени чл. 377А от Наказателния кодекс, който криминализираше „непристойни действия“ между мъже с наказание лишаване от свобода до две години.

На практика, законът, въведен през 1938 г. от британската колониална администрация, не бе прилаган от десетилетия. През 2018 г. Главният прокурор заяви, че няма да бъдат повдигани обвинения за еднополов секс между възрастни по взаимно съгласие.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Въпреки това, според ЛГБТИ+ активисти в петмилионния град-държава клаузата допринася за стигматизацията на общността и е пречка пред равенството между всички граждани.

Но как се стигна дотук? През ноември присъствах на събитие в Банкок на тема декриминализацията на еднополовия секс в Азия. Браян Чунг, адвокат и активист за правата на ЛГБТИ+ хората в Сингапур, разказа за петнадесетгодишната борба в „червената точица“ (както е известен градът поради това, че на географските карти на света обикновено изглежда като една червена точица).

По ирония на съдбата, тя започва през 2007 г. заради… орален секс между хетеросексуални. Шестнадесетгодишна жена направила (изцяло доброволно) свирка на полицай, но тъй като това не довело до пенетративен секс, момичето решило да даде полицая на съд. Това било възможно, тъй като чл. 377 от Наказателния кодекс криминализира „плътско сношение против природата“, което се тълкува като всеки вид секс, който не може да доведе до зачатие. През 1997 г. Апелативният съд се произнася в случая Public Prosecutor v Kwan Kwong Weng, че оралният секс по взаимно съгласие между мъж и жена не е престъпление, когато се извършва като прелюдия (любовна игра) към вагинално сношение.

Изведнъж, със заведеното дело срещу полицая, сингапурци осъзнават, че в тяхната държава, оралният секс, ако не води до вагинален, е престъпление. Така започва процесът по отмяна на чл. 377, който завършва през октомври.

ЛГБТИ+ общността вижда възможност: след като чл. 377 ще бъде отменен, значи и 377А трябва да бъде отменен. Правителството заявява, че няма да отмени 377А, но това галванизира ЛГБТИ+ общността, която организира петиция и събира 8 000 подписа в подкрепа на отмяната. Парламентът е принуден да проведе дебат по темата, който, за съжаление, завършва с отказ членът да бъде премахнат. Премиерът Ли Сиен Лунг, обаче казва, че няма да бъде прилаган.

ЛГБТИ+ общността е разочарована, но не се предава, а напротив, се мобилизира още повече. През май 2009 г. се организира първото издание на Pink Dot („розовата точица“) – събитие подобно на Прайд, чиято цел е да повиши видимостта и приемането на ЛГБТИ+ общността в града. Събитието се организира ежегодно от тогава.

През септември 2018 г., Върховният съд на Индия обявява индийския чл. 377 за противоконституционен и това дава нова надежда на сингапурските активисти. Трима гей мъже, включително Чунг, завеждат три отделни дела пред Върховния съд, като твърдят, че чл. 377А е в разрез с Конституцията. През март 2020 г., съдът обединява трите дела и се произнася срещу тях. Обосновава се с това, че целта на закона е да защитава морала и да преследва всички форми на непристойно поведение между мъже, както и че е работа на Парламента, а не на съда, да реши дали да отмени закона или не. Ищците обжалват решението, но през февруари 2022 г., съдът го потвърждава като добавя, че законът не е противоконституционен, тъй като не се прилага.

ЛГБТИ+ общността губи надежда, че законът ще бъде отменен в близките пет-десет години. За тяхна изненада, обаче, в началото на март, Министърът на правосъдието заявява, че правителството ще намери решение на въпроса веднъж и завинаги. Няколко дни по-късно, онлайн порталът, чрез който правителството събира мненията на гражданите по различни въпроси, пуска анкета за отношението на хората към ЛГБТИ+ общността, включително, чл. 377А. Анкетата е затворена само три дни по-късно, след като получава 30 000 отговора (повечето анкети получават от няколкостотин до две хиляди отговора). „Беше нечувано,“ каза Чунг. „И досега не знаем как се случи тази анкета, кой я инициира, никой в нашите среди не знаеше. Шегувахме се, че сигурно някой служител е искал да достигне целта си по ключовите индикатори за изпълнение и е решил, че ще го постигне с тази тема“.

Резултатите с сходни с тези на независими организации, които показват, че отношението на сингапурци към ЛГБТИ+ общността се променя в положителна посока и все повече хора подкрепят отмяната на чл. 377А. На 21 август 2022 г., в годишната си реч по повод Деня на независимостта, Премиерът Ли обявява, че правителството е решило да отмени закона. И така, на 29 ноември, след десетчасов дебат, Парламентът гласува отмяната.

Според Чунг тази победа се дължи донякъде на добрата воля и отношението на Премиера Ли и Министъра на правосъдието. Но най-вече на невероятната мобилизация и неуморната работа на ЛГБТИ+ общността – от подписките и фестивалите до повишаването на чувствителността на членове на парламента, религиозни водачи, изследователи, и медии. „Отне ни 15 години и постигнахме целта си. Сега движението ни трябва да реши какви са следващите ни цели,“ завърши Чунг.