Справочник за романтичните гей истории от Азия

От Борислав Герасимов и Кристиян Бойчевски

 

 
L’N’Q: House & Disco
 

Ако си търсите нещо, което да ви стопли душата и подслади живота в студените и мрачни зимни дни, ви предлагаме да опитате новата мания, която залива Азия и света. Не, не става дума за нов вид чай с мляко или топчета от тапиока. Става дума за Boys Love филмите и сериали, които разказват любовни истории между млади гей мъже.

Популярността им расте от години, но пандемията от Ковид-19 и свързаните с нея локдауни, които ни приковаха пред телевизорите и компютрите, водят до още по-широкото им разпространение. Но какво е BL жанрът и филмите и сериалите базирани на него?

BL или Boys Love (може да се срещне и като Boy Love и Boys’ Love) води началото си от манга културата в Япония от 1970те години, когато жени от т.нар. „Групата 24та година“ създават първата shōnen-ai (момчешка любов) манга, станала по-късно популярна и като yaoi. Shōnen-ai е резултат от фрустрацията на жените към тогавашната манга, създавана главно от мъже, в която жените са представени единствено в социално-приемливата им роля в патриархалното японско общество. Shōnen-ai, представящ любовни истории между двама мъже, позволява по-широко и пълно развитие на главните герои – такова, каквото авторките искат да видят, но не откриват в любовните истории между мъже и жени. „Те са искали да покажат, че полът не е нещо непроменимо, дори и у един човек; че мъжкото и женското могат да съществуват заедно. Те са се бунтували срещу двоичното разбиране за пола в конфуцианското общество“, казва Suzuki Kazuko, професор по социология в Texas A&M University пред Nikkei Asia.

Дълги години BL остава главно във формата на манга, аниме, и романи. Не знаем кога за първи път се появява на малкия екран, но тайландският сериал Love Sick от 2014 година е един от първите. Романтичните истории между мъже присъстват в тайландското кино и преди това, но в Love Sick за първи път те са основната сюжетна линия. От тогава, популярността на BL в Тайланд само расте. Kanop Supamanop от LINE TV, безплатна стрийминг платформа, която от 2016 г. предава BL сериали, казва пред TimeOut, че „BL вече не е под-жанр, а е станал мейнстрийм“ и в средата на 2020 г. платформата съдържа 33 BL сериала. Aam Anusorn, тайландски режисьор на BL заглавия, се надява те да се превърнат в „мека сила“, която оказва влияние върху имиджа и международните отношения на страната.

Тайван е друг голям производител на BL сериали, а от скоро и Филипините. Южна Корея, която е значително по-консервативна по отношение на ЛГБТ общността, също пусна два сериала през 2020 година, макар и в кратък формат.

В Китай, заради цензурата на Китайската Комунистическа Партия, danmei (момчешка любов) филмите могат само да загатват, но не и да показват, любовта между главните герои; феновете наричат този забранен романс „социалистическо братство“. Например в The Untamed отношенията между главните герои са завоалирани като „братска любов“ (което е далеч от съдържанието на оригиналния материал, книгата The Grandmaster of Demonic Cultivation на Mo Xiang Tong Xiu). Но според безбройните фенове на адаптацията, умелата промяна подпомага да подчертае дълбочината на връзката на главните герои и да разкаже историята на тяхната безусловна любов.

В Word of Honour пък има сцена където ръкавът на единия герой се подпалва и другият му го отрязва. Това е препратка към стара и популярна история за Император Ai, чийто любим, Dong Xian, веднъж заспал на ръкава му както били прегърнати. Императорът трябвало да стане, но не искал да буди любимия си и затова си отрязал ръкава (за любопитните, повече за тази история тук). От тогава, отрязан ръкав се счита за синоним на хомосексуалната любов. Това е само един пример за скритите начини, по които в Китай се опитват да покажат гей отношения, но да избегнат цензурата. Феновете обаче харесват тази двусмисленост и си играят на детектив да намират доказателства за любовта между главните герои.

Огромната част от BL романи, филми и сериали се пишат от хетеро жени за хетеро жени. Aam казва пред Vice, че хетеро жените харесват BL, защото мъжете там имат „чувствителна страна“ – за разлика от мъжете в обкръжението им. Според други, жанрът е несъмнено свързан с феминисткото пробуждане на Азия. „Като малка си мечтаех да съм мъж, защото тогава бих имала много повече свобода и възможности. [BL] е израз на нашето желание за трансформация, за промяна“, казва Kazumi Nagaike, професор по културни изследвания в Oita University в Япония пред Nikkei Asia.

С масовото навлизане на BL филмите и сериалите, жанрът става популярен и сред куиър хората. За тях, и в Азия, и извън нея, BL е възможност да съпреживеят любовта между гей мъже без последствията, които това може да има в живота. K-Ci Williams, в пространен материал по темата в Refinery29, определя BL сериалите като много по-прогресивни от западните предавания с ЛГБТ герои, тъй като BL показва интимните моменти на гей героите „без цялото им съществуване да се върти около това, че са гей. В един BL епизод можеш да видиш гореща секс сцена, последвана от най-прозаично отиване до магазина за мляко“.

Много аспекти от BL сериалите са свързани с азиатската култура, където се поставя огромно значение върху обществената хармония, уважението към по-възрастните и грижата един към друг. Например, прави впечатление как героите често се питат „как си? добре ли спа? ял ли си?“, носят си храна, a ако единият е болен или се нарани по някакъв начин, другият се грижи за него и раните му… Сериалите са пълни с множество такива дребни жестове, които рядко срещаме в европейските и американските романтични истории – независимо дали са с хетеро или гей тематика.

За любознателния български зрител това е и възможност да научи за една по-малко позната част на света, нейните обичаи и обноски докато междувременно се наслаждава на куиър любовни истории случващи се на фона на хаотичните мегаполиси или тропическите острови на (юго)източна Азия.

В повечето сериали се забелязват някои основни сюжетни линии. Например, главните герои от врагове стават любовници, като например в I Told Sunset About You, Dark Blue Kiss, TharnType, SOTUS, HIStory 3: Make Our Days Count, HIStory 3: Trapped. Това е може би най-популярният шаблон. Обикновено момчетата започват историята си ненавиждайки се поради някакъв вид съревнование или други обстоятелства. Впоследствие, естествено, химията им намира начин да надделее и чувствата им се разкриват. В други, като The Untamed, Word of Honour или Color Rush, двамата са представени като сродни души, които са родени един за друг. В Until We Meet Again, например, героите са били заедно в предишен живот и когато са погребани им е бил вързан червен конец, което позволява на душите им да се свържат отвъд смъртта и да намерят път един към друг след прераждането. В друг тип сюжетни линии главните герои от приятели стават любовници. Те винаги имат предистория, която можем да проследим и да се вълнуваме за тяхното бъдеще. Тръпката от това кога ще си признаят и дали ще се съберат ни държи през цялото време, но го има и притеснението за това дали приятелството им ще се развали. Това може да се отнася и за хетеро приятелствата, но всеки ЛГБТ човек знае, че при нас тези теми са доста по-преплетени. BL светът премахва границите и е освежаващо да видиш любовни отношения лишени от типичните предразсъдъци.

BL жанрът има и проблематични страни. В много от историите, главните герои са стереотипизирани като seme и uke – японски думи от ЛГБТ жаргона за „активен“ и „пасивен“ мъж. Seme обикновено е висок, силен и „мъжествен“ и преследва uke, който е „женствен“, нисък и свенлив. Макар че напоследък се представят по-разнообразни герои, този вреден хетеронормативен стереотип затвърждава грешни впечатления за куиър връзките. Също така, seme понякога е представен като неосъзнат гей, или дори хетеросексуален, и казва неща като „аз не харесвам момчета, аз харесвам само теб“, което изглежда като опит да се смекчи „гей атмосферата“ на сериала, за да бъде по-приемлив за широката публика.

Друга проблематична страна е представянето на сцени на сексуални действия без съгласие, като обикновено seme се възползва от пиян или заспал uke. Подобни сцени се подминават лековато и често се използват в историята да покажат, че uke не осъзнава чувствата си към seme и тази случка му помага да си ги разясни.

Недостатък е и представянето на жените. В повечето BL филми или няма значими женски персонажи, или те са ревнивите и завистливи бивши приятелки на главния герой, които постоянно кроят планове да го разделят от истинската му любов. Друга типична роля за жените е на fujoshi (фенки), които едва ли не нямат друга цел в живота освен да съберат момчетата: постоянно тичат, крещят, припадат по тях, правят им снимки, създават им фен сайтове…

Поради тези причини, в Тайланд, например, някои ЛГБТ организации се разграничават от BL културата, тъй като според тях тя не отразява реалния живот на ЛГБТ хората и проблемите, с които се сблъскват, като неравенството или ХИВ. Режисьорът Aam споделя, че „хората в Тайланд не приемат наистина ЛГБТК+ хората. Някои фенове не подкрепят брачното равенство. Изобщо не се интересуват от правата на ЛГБТК+ хората, а само от двойката, която виждат на екрана“.

Въпреки това, BL има по-скоро положително влияние и допринася за нормализирането на гей любовта и връзките, особено в по-консервативни общества. Fujimoto Yukari, професор в Meiji University, Япония, пише в Nippon, че BL сериалите представляват „липсващото звено“ между телевизионните драми и реалните гей хора. Според нея, ако повече хора гледат сериали, в които обикновени гей двойки играят главните роли, това би довело до по-голямо обществено приемане. Допълва, че BL могат да променят и традиционните представи за мъжественост и дава за пример сериала Kinō nani tabeta? (Какво яде вчера?), в който адвокатът Shirō готви всеки ден. В САЩ, BL феновете Ashley, Alex и Bianca разказват пред Vice, че BL филмите са им помогнали да открият себе си и да се почувстват приети.

В крайна сметка, BL филмите и сериалите са развлечение, което ни помага да разпуснем след дълъг ден на работа или училище и за кратко да се пренесем в един романтичен свят – а и да научим малко за Азия. BL ни напомня, че всички ние заслужаваме любов, а интересните им и трогателни истории могат да докоснат всеки, както и да възбудят интереса на публиката относно един по-различен свят. Те проправят път на нови социални възприятия и показват, че сладникавите и клиширани романтични истории не са само за хетеросексуалните. Популярността на BL в световен мащаб е отговор на нуждата на ЛГБТ хората да виждаме своите истории на телевизионния екран и да повярваме, че любовта и щастливият край се случват и на хора като нас.

Вижте списък с 21 любими BL филми и сериали на Крис, както и къде можете да ги гледате или свалите:

 1. The Untamed (виж в IMDb, гледай в Netflix)
 2. Cherry Magic (виж в IMDb)
 3. I Told Sunset About You (виж в IMDb)
 4. Word Of Honor (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 5. A Tale of Thousand Stars (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 6. HIStory 3: Make Our Days Count (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 7. Manner Of Death (виж в IMDb, гледай в WeTV/Youtube)
 8. Together With Me (виж в IMDb)
 9. HIStory 3: Trapped (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 10. I Promised You The Moon, ITSAY – Season 2 (виж в IMDb)
 11. HIStory4: Close to You (виж в IMDb, гледай в Dramacool)
 12. A Man Who Defies the World of BL (виж в IMDb, гледай в Dailymotion)
 13. Together with Me: The Next Chapter (виж в IMDb, гледай в Dramacool)
 14. Tonhon Chonlatee (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 15. Like In the Movies (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 16. Kieta Hatsukoi (виж в IMDb, гледай в DailyMotion)
 17. 2gether (виж в IMDb, гледай в Netflix, гледай в Youtube)
 18. SOTUS (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 19. Fish Upon The Sky (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 20. My Engineer: The Series (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 21. Your Name Engraved Herein (виж в IMDb, гледай в Netflix)

 

Гледайте още филми и сериали на ЛГБТИ+ тематика от Азия (и не само) в GagaOOLala, GMMTV, LineTV, WeTV.