За хомосексуалността и първичните и вторични храни

Човек, освен от въздух, вода и храна, за да живее, е развил инстинкти за самосъхранение, за размножаване и за общуване. С напредъка ни, сме открили и други закономерности. Една уникална концепция е, че ние се храним не само през устата, но и с взаимоотношения, кариера, спорт и духовност (т.нар. първични храни), а балансът им гарантира, непогрешимост с вторичните храни (всичко, което приемаме през устата). Шантаво, нали?

Хомосексуалността присъства у много биологични видове, а на различни етапи от развитието ни тя е била ту приемана, ту отхвърляна. Преди 31 г. тя е извадена от класификацията на психиатрични болести при СЗО, което води, както до нови законови мерки, така и до промяна на общественото мнение в редица страни. За жалост това не винаги решава ежедневните предизвикателства пред нас. По ред причини (като психика, семейни ценности, вярвания и т.н.), мнозина продължават да се затрудняват в самоопределението и предпочитанията си.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Такива хора се скриват от обществото в най-тъмния му ъгъл и хронично страдат от недостиг на допамин. Това води до дисбаланс на първичните им храни и те се обръщат към вторичните. Мозъкът им търси най-лесно удовлетворение и за това те се обръщат към сладкото и тестените. За това, първият знак на затруднения да споделим вкъщи или с приятели кого харесваме са честите набези на хладилника и шкафа с шоколад.

Понеже вторичните храни не са всесилни, липсата или дисбалансът на подходящи първичини храни затормозява метаболизма и тялото започва да развива болести и да трупа излишни килограми. Така потърпевшият попада в омагьосан кръг на накърнено себеуважение и глад за още допамин, което отваря кутията на пандора с цигарите, алкохола и наркотиците.

Решения предлагат специалисти (психолог, инструктор по хранене, психотерапевт), които помагат на човек да излезе от ъгъла си. Необходимо и достатъчно условие е потърпевшият да осъзнава нуждата от промяна сам, защото иначе това се явява насилие, каквито са и практиките за промяна на сексуалната ориентация. Ето защо, осъзнаването е първа стъпка за такава промяна, а мотивацията е движещата ѝ сила.

Ти си уникален, а тялото ти е перфектно-работещ биокомпютър и всеки опит да го измамиш води до грешка — излишните килограми, болестите и др. А, както се разбра, удоволствие можем да си доставим по много различни начини — с храна, със секс, със спорт, с музика. Изборът е голям. Като приемеш собственото си Аз правиш решителна първата крачка към самопознанието, любовта и самосъхранението. Защо не го направиш по най-лекия и галантен начин?

За автора: Ники Суков-Боло e здравен инструктор, който помага на хората да открият най-подходящата за тях храна и начин на живот в отговор на техните предизвикателства и цели.