Възможно ли е да правиш секс с мъже и да се идентифицираш като хетеросексуален?

Статията е публикувана в списание Attitude.

Най-добрият ми приятел от гимназията – Ник си призна че понякога мисли за мен, когато мастурбира. „Може би трябва да се целунем“, предложих аз. „Трябва да тръгвам“, избърза той и се изстреля. Очевидно предложението ми, направено в 8 вечерта на пейката пред дома на майка ми, беше прекалено. Междувременно, това да се появявам във фантазиите му е било напълно приемливо.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Не ме разбирайте погрешно – беше си голям комплимент, при положение че тогава целия бях покрит с акне и носех брекети. Но и бях объркан. На 15-годишна възраст започнах да си мисля, че всеки мъж е гей до някаква степен, макар и да го пази в тайна. През годините всичките ми приятели започнаха да се подиграват на това мое предположение.

„Eд, според теб всеки е гей“, подсмихваха се, докато аз уверено разкривах самоличността на всеки непознат – известна личност или мил сервитьор в ресторанта. Чак сега се досещам колко иронично е това, че през целия ми период в гимназията не можех да понасям, когато някой ме обвиняваше, че съм гей. През годините неусетно се бях превърнал в обвиняващия. Осъзнах, че съм част от важен проблем. Вероятно има различни нива между хомосексуалността и бисексуалността. И вероятно, мъжете се страхуват да експериментират или да си признаят за интереса към други мъже, защото винаги има хора, като мен, които стоят насреща с присвити очи и шептят слухове за тях.

„Той знае текста на новата песен на Тейлър Суифт“, ще отбележа аз, намеквайки, че съм бил прав в предположението си. Страхувам се да кажа, че аз съм един от онези гей мъже, които несъзнателно одобряват и възпроизвеждат една различна, но все пак проблематична на вид хомофобия. Причината за това е, че много неща с мен се промениха, откакто Ник отказа да ме целуне. Когато пораснах и акнето ми се изчисти, започнах да влизам в интимни контакти с мъже, които се представят за хетеросексуални. Имаше много такива, които искаха да експериментират. Някои от тях ме заплашваха да не казвам на никого за случилото се. Аз, от своя страна, винаги предполагах, че всеки един от тези мъже е дълбоко прикрит гей.

Едва сега, когато навлизам в 30-те си години, започвам да осъзнавам, че вероятно много от тези мъже всъщност не са гейове. Може би просто са били любопитни. Все пак, честно казано, и аз си направих експеримента да спя с момиче в училищния ми период. И вероятно много от сексуалните ми контакти с хетеро мъже през годините са ги убедили, че това не е за тях. Не го приемам лично.

Добър пример за такъв тип мъже е Конър Хънтър, на 21, от Есекс, който е пробвал с мъж преди две години, след като е забелязал по време на тройка, че приятеля му наблюдава него, вместо момичето. „Само три дни по-късно той ми се обади и призна, че ме харесва. Предполагаше, че е бисексуален и ми предложи да опитаме разни неща заедно.“ Неочаквано, Конър решил, че не е голяма работа и се съгласил. „Опитахме и не беше за мен, но се радвам, че опитах. Това изживяване ни сближи още повече и ни направи по-добри приятели.“

Щеше да е хубаво, ако по-голямата част от света размишляваше като Конър. Днес той се самоопределя като хетеросексуален и си има приятелка. Повечето хетеросексуални мъже, обаче, се страхуват от идеята, че някой може да ги помисли за гей. Експертът Джейн Уорд споделя: „Като цяло, мъжете имат по-стеснени представи за сексуални експерименти от жените. Съществува вярване, направено след стотици проучвания в сферата на сексологията, че мъжете са гей или хетеро. И дори само едно сексуално изживяване с друг мъж е индикатор за потисната гей идентичност. Този тип вярване, обаче, изтрива напълно идеята за бисексуалност и игнорира обстоятелствата, под които мъже и жени правят секс, който не отговаря на сексуалната им идентичност. Гей мъжете много обичат да правят заключения, че еди-кой-си е прикрит гей. Но аз смятам, че е по-добре да оставим хората сами да разкажат как усещат сексуалността си.“

Като общност, която е свикнала да бъде засрамвана, ние трябва да сме последните, които да причиняваме подобни емоции. Мъжете са свободни да експериментират. Мъжете са свободни да бъдат любопитни. Мъжете са свободни да правят секс с мъже. И това не ги прави задължително гейове. Иска ми се да можех да обясня всичко това на Ник преди 15 години.