Гей мъже, изпитващи самота, са 67% по-склонни да правят небезопасен анален секс

По-ранни изследвания са индикирали, че гей и бисексуалните мъже са в по-голям риск от заразяване с ХИВ, ако имат проблеми с психичното здраве, но ново изследване показва размера на този проблем.

Учени откриха, че сред 507 китайски мъже, участвали в изследването им, онези, които докладвали чувство на самота, по-често са били приемната страна в анален контакт без презерватив в последните 6 месеца.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Експертите, които са базирани в институции в Калифорния, Пекин и Нанкин, заявиха, че разликата е съществена. Вероятността за небезопасен аналент секс е 67% по-висока при самотните мъже. Та също така са два пъти по-склонни към чувство за „безнадеждност“.

От всички участници, повече от една четвърт са докладвали умерени до остри симптоми на депресия, а 35.5% се чувствали самотни.

Учените заключват, че „сред мъжете, които правят секс с мъже (МСМ) в Китай, има значителни нива на депресия и самота. Мерките за превенция на ХИВ трябва да адресират психичното здраве на китайските МСМ, например чрез предоставяне на защитени пространства за социална подкрепа и положителни модели за подражание.“

Целият доклад от изследването можете да намерите на английски тук.