„Аз съм откачен азиатски еднорог“ – ексклузивно интервю с Райън Ланджи

„The Big Flower Fight“ е новата британска риалити сензация на Netflix. В състезателното предаване няколко отбора се изправят в оспорвана битка в стил „The Great British Bake Off“ и „The Great British Sewing Bee“ с т.нар. plant/flower sculptures (скулптури от цветя и растения). Освен с впечатляващата креативност, шоуто ни впечатли с позитивното си и отпускащо настроение (подходящо за бягството от реалността, от което често имаме нужда напоследък), както и с разнообразната репрезентация на различни типове човешки отношения, сексуалности и полови идентичности. SPOILER ALERT: Щастливи сме да се похвалим, че успяхме да се свържем с изключително интересния Райън Ланджи, който е част от победителския отбор, а резултатът е първото му интервю за българска медия, което ще прочетете по-долу:

Поздравления за победата ти с Андрю в „The Big Flower Fight“! Какво означава тя за теб?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Благодаря ти! За мен тази победа не е само постижение, което доказва, че мога да работя с цветя и живи скулптури, но и начин да покажа на света, че може да бъдеш куиър мъж от Южна Азия и да постигнеш всичко, стига да работиш усилено и да вярваш в себе си.

Успяхте ли да отпразнувате успеха си?

След като ни обявиха за победители, с Андрю поканихме всички отбори от състезанието на специална вечеря. Прекарахме си прекрасно, танцувахме цяла нощ и на следващата сутрин се събудих със счупен пръст на единия крак (смее се).

Как би описал себе си с три думи?

Откачен азиатски еднорог.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от R Y A N L A N J I (@mslanji) на

От „The Big Flower Fight“ научихме, че нямаш богат опит с растения и цветя, но имаш страхотен артистичен нюх. От къде идва той?

От десет години работя в областта на модата и изкуството. Куратор съм на изложби, които винаги разчитат на някакъв експериментален аспект. Работил съм с дизайнерите зад някои от най-впечатляващите визии на Лейди Гага и Флорeнс Уелч, както и с някои от най-големите модни къщи в света. Винаги съм се опитвал да покажа на хората, че изкуството и модата могат да съществуват по начини, по които те никога не са си представяли. Използват тази идеология и в „The Big Flower Fight“. С Андрю си задавахме постоянно въпроса: ‘Как можем да изненадаме зрителите, журито и другите участници?

Как се сработихте с Андрю? Бяхте ли работили заедно по други проекти преди това?

Не, с Андрю не бяхме работили заедно преди шоуто. Връзката ни започна броени дни преди снимките на първия епизод. Андрю е невероятен артист, но съвместната ни работа беше изпитание за мен, тъй като в процеса разбрах, че той си пада ‘вълк единак’ и обича всичко да бъде под негов контрол. За щастие, идеите му винаги са страхотни.

Какъв е опита ти с ъндърграунд куиър сцената?

Винаги съм имал интерес към ъндърграунд средите. Никога не съм се идентифицирал с мейнстрийм куиър културата. Когато за първи път заживях в Лондон, исках да стана част от ъндърграунд модната и арт сцена. Тогава тази сцена беше най-вече в Източен Лондон. Бързо се сприятелих с хората, които са част от тази индустрия и преследват упорито мечтите си.

Организираш тематична клубна вечер в стил Боливуд. Разкажи повече за това.

След като се озовах в Източен Лондон и започнах да посещавам всички гей клубове, така и не успях да намеря мястото си. Ние – гей хората от Южна Азия рядко получаваме възможността да празнуваме куиър идентичността си и културата ни. Това ме мотивира да създам пространство, в което да се чувстваме открити и смели. Партито ми се казва HUNGAMA (в превод от хинди – хаос), а много медии и хора го описват като индийското Studio 54 в Лондон.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от R Y A N L A N J I (@mslanji) на


„The Big Flower Fight“ ме впечатли с разнообразието от участници и истории – от гей двойки, през красиви отношения между баща и син, вдъхновяваща транс история и т.н. Как се почувства ти от това разнообразие?

Преди да започнем снимките нямах никаква идея какви хора ще срещна. Предполагах, че ще се появят някакви претенциозни градинари и цветари. Бях много щастлив и приятно изненадан да видя хора с различен опит и различни истории. Днес ги смятам за мое семейство. Докато записвахме епизодите, бяхме изключително близки и се подкрепяхме през цялото време. Беше едно незабравимо изживяване и се радвам, че го споделих с тях.

Смяташ ли, че „The Big Flower Fight“ ще успее да пробие в мейнстрийма и да се превърне в телевизионен феномен?

Надявам се. Отзивите досега са страхотни и се надявам, че предаването ще вдъхнови хората да развихрят въображението си и да се заиграят с природата.

С коя скулптура от предаването се гордееш най-много?

Най-много се гордея с ‘безкрайното огледало’ (‘infinity mirror’), защото го изработвах цели 16 часа. Гордея се и с тиранозавъра, защото съм фен на „Джурасик Парк“. Спомням си, че споделих на Андрю, че искам да направя динозавър още когато получихме обаждането, че ще участваме. Мечтата ми се сбъдна (смее се)!

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от R Y A N L A N J I (@mslanji) на

Какви са плановете ти за бъдещето?

Нямам търпение да работя върху скулптурата за Кралската ботаническа градина в Кю, която ще видите преди края на годината. Ще продължа да се занимавам и с мода и изкуство, така че може да очаквате нови интересни проекти и колаборации.

Специално обръщение към читателите на PROUD.bg?

Бъдете себе си, бъдете мили, бъдете креативни и не забравяйте силата на въображението си! Изпращам ви любовта си!