bTV Репортерите

15 години след убийството на Михаил Стоянов – България все още няма стратегия за борба с престъпленията от омраза

България е една от малкото държави в Европа, в чието законодателство не присъства престъпление от омраза срещу хората с различна сексуалност и полова идентичност. Пострадалите рядко докладват заради последваща дискриминация или страх. Тази вечер в изданието на „bTV Репортерите“ отново ще бъде разгледана тази тема.

30 септември 2008 г. в Борисовата градина е убит студентът Михаил Стоянов, извършителите впоследствие оправдават себе си, че са прочиствали парка от гейове. 13 години по-късно нищо в законодателството не се е променило относно престъпленията от омразата спрямо ЛГБТ хората. Все още престъпленията по подобни подбуди не само не се разглеждат като такива с утежняващи вината обстоятелства, а в някои случаи дори и се поставя по-лека присъда именно заради липсата на закони за престъпленията от омраза.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Бих подчертала решението на ВКС по делото за убийството на Михаил Стоянов. ВКС всъщност казва, че не става въпрос за хулигански подбуди, а за хомофобски, но поради липсата на такъв квалифициран състав в нашия НК, те не могат да наложат по-високото наказание. Поради тази причина намаляват присъдите на убийците на Михаил Стоянов – едната на 10 години, а другата – на 4 години„, заявява Деница Любенова от  „Действие

Преди месец Фондация Билитис внесе петиция в Министерство На Правосъдието, в която над 8000 човека се подписаха за промени в Наказателния кодекс и въвеждане на престъплението от омраза по хомо и трансфобски подбуди.

This material is produced with the support of the Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the US. The opinions expressed in this publication do not necessarily represent those of the Black Sea Trust or its partners.