Забраната на ЕвроПрайд е доказателство за провала на сръбските власти

Обявяването на забраната идва след като президентът Александър Вучич заяви, че ЕвроПрайд е "отменен".

След като бе обявено, че шествието на ЕвроПрайд, което ще се проведе в събота, е забранено, организаторите на Белград Прайд заявиха, че ще подадат официална жалба в полицията, за да отменят решението.

В демонстративно послание Кристин Гарина, председател на Европейската асоциация на организаторите на прайд, която лицензира ЕвроПрайд, заяви:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Полицията изчака последния възможен момент, за да забрани шествието на ЕвроПрайд. Първата в историята забрана на шествие на ЕвроПрайд не може да бъде оставена в сила и не се съмнявам, че този път съдът ще заеме същата позиция.

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич скоро ще излезе на сцената на конференцията за правата на човека на ЕвроПрайд и аз настоявам тя да обясни защо напълно се провали в изпълнението на обещанието за подкрепа, което даде през 2019 г., когато Белград кандидатстваше за ЕвроПрайд. Тази забрана показва пълния провал на нейното политическо ръководство и пълния провал на Сърбия да защити най-основните свободи на своите граждани. Никоя уважаваща себе си държава не би се поддала на хулигани.

Забраната е безсмислена. Хиляди ЛГБТИ+ хора и техните съюзници вече са в Белград, за да участват в ЕвроПрайд. Ние ще се съберем в събота, дори и да не можем да направим шествие. Призоваваме всички, които подкрепят равенството на ЛГБТИ+ и човешките права, да заемат позиция и да се присъединят към нас в събота. Време е за промяна и е време за Белград. Ние сме тук и ще се съберем.

ЕвроПрайд в Белград започна вчера (понеделник, 12 септември) с церемония по вдигане на знамето и откриване на Къщата на гордостта в центъра на Белград. През седемте дни на събитието ще се проведат повече от 100 събития.