Защо европейските гей футболисти не се разкриват?

Не са много останалите индустрии, които не предлагат никаква ЛГБТ репрезентация. Вярно е, че все още не сме чували за известен гей президент, но не е изключено и това да се промени скоро. За сметка на това можем да си говорим за успешни и известни куиър учени, куиър актьори, куиър музиканти и куиър спортисти, но с едно изключение – няма нито един открит гей или бисексуален мъж в мъжкия футбол в Европа.

Журналистът Джо Морган докладва, че през шест-годишната си кариера като ЛГБТ журналист е чувал многократно слухове от футболните среди, че различен футболист планира да се разкрие. Понякога имената се повтарят, а друг път са съвсем различни и изненадващи. В крайна сметка, обаче, лицето винаги решава да остане прикрито.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Тази седмица същия случай се повтаря. Известен английски футболист планираше разкриването си за 24 юли, но в последния момент се отказа“, докладва Морган от Gay Star News. В обръщението си към журналиста анонимното лице споделило: „Мислех си, че съм по-силен, но не съм. Наричай ме както пожелаеш, присмивай ми се, обиждай ме, много други ще го направят също, но аз не мога да променя това. Не съм достатъчно силен за да се разкрия. Просто се опитай да разбереш, че и аз имам чувства.“

Защо ЛГБТ футболистите отказват да се разкрият?

През 2018 таблоидите насочиха погледа си към бисексуален футболист от Висшата лига на Англия. Бившият му партньор, който работи в модната индустрия планираше да разкрие сексуалната ориентация на спортиста принудително, след като два английска вестника му обещаха сериозна сума. Няколко дни по-късно научихме, че футболистът е платил двойно по-голяма сума, за да накара бившия си да замълчи. Заради случаи, като този много играчи решиха да се откажат от идеята да се разкрият.

Проблемът е, че по света има повече от 500 хиляди футболисти. Статистически можете сами да изчислите колко от тях вероятно са част от ЛГБТ общността.

Какво ще се случи, ако гей футболист се разкрие?

Вероятно ще причини медийна буря, ще бъде интервюиран от различни телевизии, вестници и списания и през първата седмица животът му ще бъде изключително трескав.

А след това?

Той вече ще бъде познат на всички като ‘гей футболиста’, а с това идват нови отговорности. Не трябва да се замесва в скандали. Трябва да бъде достатъчно ‘гей’, за да се хареса на куиър общността, но и достатъчно ‘хетеро’, за да бъде приет в мейнстрийма. По време на мачовете вероятно ще се превърне в мишена за хомофобски-настроените фенове. Да, хомофобията никога не е спирала да бъде модерна сред футболните запалянковци. Освен това, ще се сблъска с консервативни треньори, мениджъри и съотборници.

Дали един средностатистически човек би се справил с това напрежение? Историята на първия открит гей футболист в света Джъстин Фашану завършва със самоубийство през 1998. Сянката на чернокожия футболист продължава да преследва и днешните гей футболисти. Затова не е чудно, че повечето от тях предпочитат да изчакат пенсията си, преди да се разкрият.

Джъстин Фашану