За предстоящото куиър техно парти „Harder“ – интервю с DJ Bunny

На 12 септември от 22:00 часа в бар Tell Me ще се състои първото от серия куиър техно партита, озаглавени “Harder”. Идеята за партито се ражда в Берлин и е вдъхновена от цветните, секс-позитивни и освободени събития в града. Свързахме с организатора Патрик, известен с прякора си DJ Bunny, който ни разказа повече за събитието.

Здравей, Патрик! Ако можеше да опишеш себе си само с пет думи, кои щяха да са те?

 
L’N’Q: House & Disco
 

Проактивен, енергичен, весел, оптимистичен и забавен.

Кога за първи път се сблъска с клубната гей сцена и какви бяха първите ти впечатления?

Бях на 20 и учех старогръцки и латински език в Неймеген, Холандия. Не беше минало много време от разкриването ми и познавах много гей хора. Разбрах за някакво гей поп парти в друг град и заедно с един приятел отидохме. Спомням си, че докато чаках на опашката пред входа на клуба се чувствах притеснено, но и се вълнувах от това, че съм заобиколен от толкова много гей мъже. Четири години по-късно отидох на първото си гей техно парти в Берлин. Сега ми е смешно, че изминаха цели две години и половина от момента, в който се преместих да живея там преди да се поинтересувам от нощния живот в града. Преди това нямах никакъв интерес, но когато отидох на първото си техно парти всичко се промени.

Снимка: Rey KM Domurat / Uferlos Studios

Кога реши да работиш като част от нощната гей сцена и какво те мотивира?

Преди една година създадох партитата Harder, но мечтата ми да организирам собствено куиър парти се зароди още преди пет години, когато започнах да посещавам техно партитата в Берлин. На едно от събитията се запознах с момиче от Франция, което ми сподели, че в нейния град не се случват такива събития и трябва да пътува, ако иска да се забавлява в клубовете. Още тогава се замислих как аз живея в Берлин и всичко се случва на крачки от входната ми врата, а други хора трябва да пропътуват стотици километри за да изживеят нещо подобно. В онзи момент реших, че искам един ден да организирам партита, където тази музика не е толкова достъпна за гей и куиър общността.

Когато съпругът ми Пол реши да се преместим да живеем в Букурещ преди година и половина, след наша почивка там, осъзнах, че това е подходящо място да организирам първите си собствени партита. Повечето хора в Румъния не са толкова запалени по музиката, а в единствения по-голям гей клуб се пускат предимно поп и регетон песни. Друга причина да се съглася с предложението на Пол е факта, че гей хората в Румъния не се радват на същите права като тези в Западна Европа. Затова е важно да се случват множество различни събития за общността ни, на които да се чувстваме напълно свободни и в безопасност.

Миналата година през ноември посетих София и се влюбих в града. Много от сградите в центъра ми напомниха за Берлин. Прекарах си страхотно, разхождайки се и опознавайки местата. Още тогава реших да организирам партито си и в София, където ситуацията за ЛГБТ общността е подобна на тази в Румъния. Много се вълнувам за предстоящото парти!

Снимка: @stephanie.saran

Как би описал партито Harder пред хората, които за първи път чуват за него?

Harder e насочено към непредубедените хора, независимо от възрастта, сексуалността, пола или расата им, и се фокусира върху бързата и твърда техно музика. По време на сетовете си се опитвам да открия перфектния баланс между енергия и мелодия, защото точно тогава хората се усмихват най-силно и танцуват най-ентусиазирано.

Каква е историята зад псевдонима ти DJ Bunny?

Мисля, че ще си отговорите на този въпрос, когато дойдете на партито. (смее се) Много приятели ме наричаха Duracell Bunny (зайчето Duracell), защото танцувам много енергично и неуморно. Тъй като правата над името Duracell са запазени, името ми остана само Bunny. Чак месеци по-късно осъзнах сексуалния подтекст на псевдонима, след като някой ми го обясни. Това е приятна случайност, защото партито ми проповядва секс-позитивност.

Снимка: @stephanie.saran

С какво гей партитата в Берлин се различава от тези в Източна Европа?

Хората се обличат невероятно в Берлин. Въображението, което влагат в костюмите си ме изумява понякога. В Берлин стилът на обличане не следва установените правила за половете. Най-мъжественият мъж се облича с женски дрехи и най-сладкото момиче – с мъжки дрехи. Самият аз носех предимно тениска и дънки първоначално, а след това започнах да експериментирам с по-забавни и различни дрехи. Един от приятелите ми Браулио носеше поли, които изглеждаха прекрасно върху него. Една нощ реших, че и аз ще отида да си купя няколко поли, тъй като са много удобни и забавни. В Букурещ хората все още се обличат много обикновено, но се надявам това да се промени скоро. Любопитно ми е – дали ще бъде същото в София. Моят съвет е да се облечете откачено! В ежедневния си живот носим достатъчно обикновени дрехи, затова нека се възползваме от нощния ни живот.

Какво прави едно гей парти стойностно за теб като организатор и DJ?

Тъй като спомена няколко пъти ‘гей парти’, предпочитам да го наричаме ‘куиър парти’. Въпреки че голяма част от хората, които идват са гейове, терминът ‘куиър’ обединява всички малцинствени групи с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност. Всички куиър хора и съюзници на куиър хората са добре дошли на Harder.

Куиър партитата са стойностни за мен преди всичко, защото хората се чувстват свободни и спират да се притесняват от мнението на другите. Най-якото в техно куиър партитата е, че са много диви. Знаем как да се забавляваме и хетеросексуалните ни приятели, които идват с нас, знаят също.

https://www.facebook.com/events/1279092332251132/