„Научете историята и я предайте на следващия такава, каквато е“ – интервю с MikeQ

Една от водещите фигури на американската ballroom хаус сцена MikeQ ще направи специално DJ шоу в София на 11 октомври (петък), по покана на Фондация GLAS, Eastern Union и House of Vagrancy. Освен като DJ, Mike е познат на почитателите на електронната музика и като един от продуцентите, популяризирали ballroom музиката в световен мащаб, както и като дългогодишен поддръжник на балната сцена и ЛГБТ+ общността. Добър повод да си поговорим с него за културата на баловете и партита, които ни променят.

Кога за първи път се сблъска с балната сцена?

 
L’N’Q: House & Disco
 

В края на 2013 година. Отидох на едно от седмичните ЛГБТ партита в Нюарк, Ню Джърси. DJ-ят започна да пуска много специфична музика, а някои от хората започнаха да танцуват по начин, който не бях виждал до онзи момент. Това ме отвя. Реших, че искам да чувам тази музика отново и отново и затова започнах да ходя на партита и в Ню Йорк, където се запознах отблизо с културата. Останалото е история…

Как реши да станеш DJ и артист, който създава музика?

Балната култура ме мотивира да извадя таланта от себе си. Ако не бях отишъл на онова парти през онази вечер, вероятно в момента нямаше да създавам музика, да пътувам, да се подвизавам като DJ и да продължа да ходя на партита.

Какво мислиш за присвояването на балната култура в мейнстрийм средите напоследък?

Присвояването на балната култура е ужасно и трябва да спре, независимо дали е от мейнстрийм среди или не. Разбирам, че много хора се вдъхновяват, но е важно да запазим основата и да уважим културата, а не да се опитваме да я променим в нещо различно. Научете историята и я предайте на следващия такава, каквато е.

Възможно ли е балната култура някога да стане мейнстрийм (например, чрез сериали като „Pose“)?

Не знам. Правят се крачки в тази посока, но е трудно да се предвиди.

Кои са най-любимите ти спомени от твоята кариера?

Всеки момент ми е любим, защото никога не съм очаквал да се занимавам с това. Имам възможността да пътувам по света и да се запознавам със страхотни хора. Ангажиментите ми ме отвеждат на мечтани места. Не го приемам за даденост и затова всеки момент ми е любим.

Какво могат да очакват феновете на електронната музика в София от шоуто ти?

Аз съм просто DJ. Не бих казал, че правя голямо шоу, освен със звук. Не очаквайте нещо, което да е визуално невиждано. Ако затворите очите си и се заслушате в бийта, обаче, обещавам, че ще ви отведа на пътешествие.