За изграждането на щастливо еднополово семейство – интервю с Никола Сарийски

Срещаме ви с Никола Сарийски (отдясно на снимката горе) – открит гей мъж от Пловдив, който ще ви разкаже за живота си във Великобритания и любовната си връзка с победителя в английското кулинарно шоу „Bake Off“ Дейвид Атертън.

Здрасти, Ник! Кои са най-важните неща, които читателите ни трябва да знаят за теб? Как се озова във Великобритания и с какво се занимаваш?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Аз съм един от онези хора, които винаги са знаели, че ги привлича същия пол. Поради тази причина бях открит със семейството си от млада възраст, преди да замина за университет в Шотландия, където учих психология. Процесът на адаптация беше дълъг. Градчето, в което учих, Сейнт Андрюс е малко – в него живеят не повече от 16 хиляди души. След като приключих университета се преместих в Лондон, където живея до момента. Занимавам се с маркетинг.

Каква е историята на твоето запознаване с Дейвид Атертън?

Във Великобритания приложенията за запознанства са един от главните начини за запознанство между хората. Такъв беше и нашия случай с Дейвид, но не беше Grindr, който в онзи момент бях изтрил от телефона си, като предпазна мярка за моето психическо здраве. След като с Дейвид се запознахме онлайн, поддържахме комуникация известно време и се срещнахме на живо. Останалото е история.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от David Atherton (@nomadbakerdavid)

 

Кои бяха неговите качества и черти, които те накараха да се влюбиш в него?

До момента, в който се запознахме, аз имах подход към срещите като на подбор на персонал. Имах ясна представа за типа човек, с който искам да изградя семейство и не бях готов на компромиси. В момента, в който започнахме да общуваме ми стана ясно, че Дейвид е човекът, с когото искам да прекарвам времето си. Неговата добрина, милост, откритост, уязвимост, уважение към хората, дейност, мотивация, амбиция и способността му да готви по невероятен начин ме пленяват и продължават да ме радват всеки ден.

Как участието и победата на Дейвид в „Bake Off“ промени живота ви като двойка?

Дейвид започна процеса на кандидатстване за предаването в края на 2018. Тогава вече бяхме заедно от около две години. Причината му да кандидатства за „Bake Off“  беше да предизвика себе си. След като получи обаждането за участие, проведохме разговор, в който решихме, че фокусът ни ще е позитивен и ще се опитаме във всички моменти да се насладим на процеса. Това ни помогна много, защото нещата не винаги вървяха по план. Имахме възможността да покажем подкрепата и приоритетите си един на друг. Победата на финала беше незабравим момент и по свой начин беше едно ново начало за нас, което ни даде възможност за много незабравими лични и професионални преживявания.


Разкажи историята около предложението за брак, което Дейвид ти отправи миналата година. Как се случиха нещата?

Ние бяхме водили разговори за брак преди или по-точно за предложението. Разказах му как си го представям и че когато дойде правилния момент, той трябва да ми предложи. Година и половина по-късно, пътувахме към България, където Дейвид също има семейство. Спахме в една къща на дърво с красив изглед към Стара Планина, която той и брат му бяха построили преди години. Това място е много скъпо за него.  Дейвид и Кимбърли (съпругата на брат му) бяха подготвили и украсили къщата със свещи и лампички. Беше много приказно. Един ден партньорът ми ме заведе там, изкара кутийката с пръстена, падна на едно коляно и ми зададе въпроса. Трябва да си призная, че този момент ме изненада много. Беше ми трудно да реагирам, съзнанието ми блокира напълно. След като му казах  „Да, разбира се!“ го помолих да седнем на верандата и да се насладим на момента, с надеждата, че ще мога да осмисля какво се случи току що. Онази вечер празнувахме с домашна пица на пещ. Много сме благодарни за това, че във Великобритания може да се омъжим и се надяваме, че този момент ще дойде скоро и в България.

Как върви планирането на сватбата?

Не върви. В момента фокусът ни е да определим какво означава „сватба“ за нас и тогава ще планираме как да го осъществим. Фокусирали сме се върху изграждането на дом и семейство. Казвам това, докато котаракът ни Рей преминава върху клавиатурата на компютъра ми (смее се). Големите партита са на заден план, колкото и да ни се иска да се видим със семействата си на едно място.

Специално обръщение към читателите на PROUD.bg.bg?

Обичайте себе си безусловно и изисквайте от околните да ви обичат по същия начин и да ви го показват чрез действия, а не чрез думи. Каквото и да е, ако е по-малко от това, не е достатъчно. Имаме още дълъг път да извървим до равноправие и затова трябва да бъдем силни индивидуално и да се подкрепяме един друг колективно.