София Прайд призовава за промяна в закона за престъпления от омраза

Правозащитни организации настояват за законодателни промени в защита на ЛГБТИ общността и противопоставяне на престъпленията от омраза.

Организаторите на София Прайд – фондациите ГЛАС, Билитис и сдружение „ЛГБТ Действие“, както и Българският хелзинкски комитет, призовават държавата да предприеме действия в защита на своите граждани, които отнова бяха обект на омраза и агресия заради своята предполагаема сексуална ориентация и полова идентичност. Организациите излизат с конкретни предложения за законови премени, които да подобрят защитата на уязвимите групи и да се противопоставят на речта на омразата и престъпленията мотивирани от нея.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

От организациите, подписали писмото припомнят, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, в чийто Наказателен кодекс сексуалната ориентация и половата идентичност липсват в списъка с обстоятелства изискващи по-строги накзания за този род престъпления. И настояват компетентните институции да доведат до реален резултат действията си по отношение на нападението в Пловдив, като вземат под внимание не само обществената опасност на хулиганската проява, но и публично заявениата анти-ЛГБТИ мотивация.

Целия текст на писмото с предложенията за законодателни промени можете да прочетете тук: https://glasfoundation.bg/otvoreno-pismo-2020/?fbclid=IwAR2WFN4RxIgDVG88UjDxwG4u7Q94uOnTsjPleA8-ranAZHVLjPXGOtbfxrk