Убийство на ЛГБТИ+ активист предизвиква протести в Кения

Тялото на 25-годишния моден дизайнер и модел Едуин Чилоба е намерено в метална кутия край пътя, съобщават властите.

Кенийската полиция разследва смъртта на ЛГБТИ+ активист, чието тяло е открито натъпкано в метална кутия и захвърлено край пътя. Според съобщенията Едуин Чилоба, 25-годишен моден дизайнер и модел, е бил намерен мъртъв край път в сряда на 25 мили (40 км) от град Елдорет в долината Рифт в Западна Кения.

Говорителят на полицията Ресила Онянго заяви пред кенийския вестник Стар, че мотивът за убийството все още е неизвестен. „Експертите се занимават с въпроса„, каза Онянго.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Активисти за правата на човека призоваха за бързо разследване на нападенията срещу ЛГБТИ+ хората, които са изправени пред несигурно съществуване в предимно консервативната християнска държава. Да си гей е тема табу в Кения и в голяма част от Африка, а куиър хората често са подложени на дискриминация или преследване. Опитите да се отменят законите от британската колониална епоха, забраняващи хомосексуалността в Кения, се оказаха неуспешни и сексът между мъже продължава да бъде наказуемо престъпление с наказания, включващи лишаване от свобода до 14 години.

Наистина е обезпокоително, че продължаваме да сме свидетели на ескалация на насилието, насочено срещу кенийци от ЛГБТИ+ общността„, се казва в изявление на Кенийската комисия по правата на човека от петък.

Всеки ден човешките права на ЛГБТИ+ хората се нарушават без особени последствия за извършителите„, добавят от комисията, призовавайки полицията „да проведе бързо разследване и да гарантира, че убийците ще бъдат задържани и подведени под отговорност„.

Феминисткият ЛГБТИ+ форум от Западна Кения заяви, че Чилоба е използвал „модата, за да деконструира пола и да се застъпи за правата на маргинализираната група„.

Искаме да разберем като общност, като кенийци, какво се е случило с Едуин, защо е бил убит и кой е захвърлил тялото му на мястото на инцидента„, заяви програмният директор на групата Беки Мудуда. Смъртта на Чилоба идва, след като през април миналата година беше намерен убит друг ЛГБТИ+ активист.