Размишления за гей самотата

Автор: Робърт Хъчинсън

Никога не ми е било особено трудно, заради сексуалната ми ориентация. Прекарах детството си в Йоркшър през 70-те и се разкрих пред семейството и приятелите ми, когато бях в университета. Нямах никакви проблеми. След години заживях в Лондон и започнах да работя за телевизии като BBC, Channel 4 и Discovery Channel. Там също нямаха проблем с хомосексуалността ми. Запознах се с партньора ми преди 17 години и все още сме заедно.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Когато навлязох в 40-те си години започна да ми омръзва от кариерата ми в една глобална корпорация. Около мен нямаше много други хора на моята възраст. Реших, че искам да започна да работя за себе си. Сдобих се с квалификация като личен и професионален треньор за развитие. Трябваше да премина през курсове по психология, неврология и обучение за възрастни. Влюбих се в работата си. Работя с всякакви хора, без значение от сексуална ориентация и пол. Около 50% от клиентите ми са гей мъже, а другите 50 – хетеросексуални мъже и жени.

Гей мъжете, с които работя са най-вече на възраст между 20 и 50. По-младите са по-фокусирани върху развитието си. За по-възрастните е трудно. Те трябва да се научат как да се приспособят към живота на възрастните хора, как да намерят удовлетворяваща работа и как да имат искрени връзки с хората. Когато навършиш 30 или 40 физиката ти започва да се променя. Това е изключително смущаващо за гей мъжете, особено за тези, които са разчитали на вида си до този момент.

Много от нас преминават през късната младост – т.нар. Питър Пан синдром. Моят продължи цели две десетилетия. Когато отмина, обаче, не знаех какво следва. В един момент дискотечните светлини изгасват. Какво следва, когато целия ти живот се е въртял около гей сцената, красивите мъже, секса и наркотиците?

Голяма част от клиентите ми идват с индивидуални тревоги, но като цяло, когато започнат да остаряват, гей мъжете се замислят за това как могат да придадат повече смисъл на живота си. Преди нас са живели няколко поколения от изявени гей мъже. Хомосексуалността е била престъпление. Гей сцената е била изключително ъндърграунд. Голямо част от поколението преди моето е било заличено от СПИН епидемията. В известна степен ние сме първото поколение, което трябва да се научи как да изживее живота на средна възраст по щастлив начин.

Културата, която е обсебена от вида на мъжкото тяло е изключително вредна за нас. Всеки е в приложенията за запознанства. Те, разбира се, си имат своята цел, но стават и платформа за унищожително поведение. Социалните мрежи също са нож с две остриета за гей мъжете. Могат да бъдат полезни, когато се използват за комуникация и запознанства, но окуражават нуждата от чуждо одобрение. Започваш да съдиш вида на хората, без дори да се замисляш. Най-висшата форма на чуждо одобрение става секса. Трябва, обаче, да се замислим, дали приложенията и социалните мрежи не са поели контрол над живота ни. Достатъчно мили ли сме към другите?

На гей сцената през 90-те, когато аз израснах, нямаше приложения за запознанства. Имаше множество гей клубове в Лондон и хората бяха по-общителни. Разбира се, тогава самотата отново съществуваше. Спомням си, че се чувствах самотен и в претъпкания клуб, заобиколен от приятелите ми.

Когато започнах да практикувам уменията си като личен и професионален треньор за развитие забелязах, че все повече от гей приятелите ми в социалните мрежи започваха да говорят публично за психичното здраве. Аз също се сблъсквах със сериозна социална тревожност – следствие на инциденти и смъртни случаи в личния ми живот. През 2016 един от най-добрите ми приятели се самоуби. Исках да направя нещо по въпроса. Заедно с психолога Крис Самса създадохме осем-седмичен семинар, озаглавен The Gay Happiness Project. Искахме курса да бъде достъпен и практичен, да говорим на ежедневен език и да не плашим участниците с термините на груповата терапия.

Най-важната цел на семинара беше да подсилим вътрешното одобрение и да осъзнаем любовта към самите себе си. RuPaul е прав в думите си: „Ако не можеш да обичаш себе си, как, по дяволите, ще обикнеш някой друг?“ Участниците ни споделяха, че най-ценното нещо, което са изживели е искрената комуникация с други гей мъже. Най-добрият начин да се изправиш срещу самотата е като започнеш да се занимаваш с нещата, които ти доставят удоволствие и спреш да мислиш за приятелства, секс и връзки. Прави това, което ти харесва, а след това ще намериш и други хора със същите интереси.