LET’S TALK ABOUT SEX, BABY!

В тъмния ъгъл на бара двойката е на път да приключи любовната си игра. Сметката е поръчана, а таксито вече чака отвън. Смеят се, целуват се и си разменят недвусмислени реплики на задната седалка. Държат се така, сякаш се познават от цяла вечност, а всъщност се срещнаха само преди няколко часа. Плащат и на бегом изкачват стълбите, нетърпеливи да изчакат асансьора. Когато затварят врата на апартамента зад себе си, в тесния коридор се разиграва съкратена версия на „Да изчезнеш за 60 секунди“, включваща всичките им дрехи. „Имаш ли презерватив?“, увисва въпрос във въздуха. „С гума не е гот. Ще бъда внимателен. Няма да свършва в теб“ е краткият отговор.
Някой от нас такъв отговор, често обилно гарниран с манипулативни реплики или направо категоричен отказ за използване на кондом, е способен да ни докара до бяс и напускане на ложето на страстта без никакви обяснения с рязко тряскане вратата под носа на озадачения чаровен принц.

Други, подведени от нагона и, нерядко, повишената концентрация на алкохол в кръвта, ни кара да гласуваме доверие на въпросния изнудвач и враг на здравето и живота ни.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Опитах се да изброя всички пъти, в които ми е поднасяна горната реплика относно внимателните действия на преносителя на инфекции, нейните вариации, оправдания и отказите да се ползва презерватива, който носех в портмонето си за всеки случай, преди да установя „правилата на играта“ с приятелката ми. Оказа се, че ми е по-лесно да пресметна сексуалните ми партньори, които са разполагали с презерватив и охотно са използвали, защото се събираха на пръстите на едната ми ръка. Бързите сметки на краткото социологическо изследване на собствения ми полов живот, показаха, че около 10% от мъжете, с които съм си имала работа, са били подготвени и уверено ползват презерватив по време на полов акт. За да направя статистическата си извадка по представителна се обърнах към десетина свои приятели, хетеро-, хомо- и бисексуални, с въпросите: „С колко от сексуалните ти партньори ти се е случвало партньора ти или ти да нямате презерватив?“, „Колко често ти се е случвало партньор, който не познаваш добре, да те убеждава да не ползвате презерватив?“, „Какви бяха аргументите срещу презерватива?“, „Как постъпи?“ и бонус въпросът към моите сестри: „Наясно ли сте дали СПИН се предава при сексуален контакт между две жени?“.

Освен че се насладихме на пикантни подробности от разнообразния си опит и адски много се забавлявахме, припомняйки си приключенията ни между чаршафите с добре сложени доставчици на вода и изкусителни сервитьорки от баровете на Смокиня, заедно достигнахме до няколко важни заключения:

– Процентът на подготвените с наличен, когато е нужен, и ползващите уверено презервативи мъже при никой от участниците в запитването не надвиши стойността от петнадесет. Тенденцията за падане на процента се засилва при запитаните с преобладаващи предпочитания към по-голямата възрастова група на наборите от осемдесет и втора година и надолу. Очевидно отборът на пумите е в по-здравословна позиция. Давайте, пуми!

– Всички участници в проучването са попадали десет и повече пъти на сексуален партньор, който не познават добре и ги е убеждавал да не ползват презерватив. Доводите срещу гумите варират от досадния посочен в началото „С гума не е гот. Ще бъда внимателен. Няма да свършва в теб“, през пораженческия „С гума не ми става“, до откровено манипулативния „Щом не искаш да правим секс без презерватив,значи ми нямаш доверие!“ На последния най-много обичам да отговарям с „Проверката е висша форма на доверие!“ и безкрайно романтичната молба за предоставяне на медицински документи, потвърждаващи здравния статус на обидения от недоверчивостта ми потенциален пациент на инфекциозна болница.

– Горната тенденция не важи за чужденците, което предизвиква всеобщия ни възторг с три пъти „Ура!“ за отворените граници! Конкретно, при опити с жители на държавите от ЕС и САЩ презервативът е бил изваден и акуратно поставен преди половия акт, без всякакви предисловия и уговорки. Браво, европейци и американци! Елате ни повече!

– Повечето от интервюираните дами не са се замисляли за възможността от заразяване с HIV при сексуален контакт между две жени.

Специално за тях, добавям кратко описание на епидемиологичната обстановка в района на венерините хълмове. Предаването на HIV при сексуален контакт между две жени не е доказано, въпреки подозренията, свързани с няколко случая на декларирана моногамност между здрава и серопозитивна партньорка, довели до заразяването на здравата. Потенциално опасни са прякото излагане на вагинална или друга телесна течност и менструална кръв или достъпът до кръв от травма, настъпила по време на по-груб секс. Това, което е сигурно е, че рискът от предаване на инфекцията е много по-висок при споделяне на секс играчки, фистинг и орален секс. Еxcuse my French, но такива са фактите!

Българските факти не звучат никак обнадеждаващо, сочейки 113 нови HIV-позитивни лица, установени от 1 януари до 29 юли 2014г., с което носителите в страната нарастват официално до 1 943 лица. Данните са отчетени от „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 48% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 42% – при хомо/бисексуален контакт, а 10% – при инжекционна употреба на наркотици.

Не бива да се забравя, че между вирусите, които ни дебнат в постелята, са и вирусния хепатит, а според данните от 2013г. над 5% от българите имат Хепатит B и C. Един от тях може да ви се усмихва закачливо от другата страна на бар.

И не на последно място, по време на игрите на страстта можем да се срещнем с всички заболявания, предавани по сексуален път, които включват доста широка „продуктова“ гама от добре познатия сифилис до, за съжаление, все по-често срещания папилома вирус (HPV), водещ до неопластични образувания в шийката на матката, казано по-накратко – рак.

За да нарисувам до край картината, се допитах до най-лесния социален барометър – Гугъл. Още на втория по ред резултат, когато потърсих „Ползвате ли презерватив?“, попадам на тема във форум, започната от объркано момиче, търсещо съвет относно желанията на приятеля й да не практикува безопасен секс. Прочитам и любимото ми оправдание за липсата на доверие, а на мнение номер 12 съм на път да прекърша лаптопа си на две от възмущение:
„Презервативът е за страхливци, мижитурки и хора, които не знаят какво точно правят и с кого го правят!”

Същият герой в мнение номер 19 под същата тема обяснява, че е над 35, от 15 години има жена и две деца, а през тези години и 2-3 любовници се кълне, че няма никакво венерическо, простатно или някакво друго подобно заболяване. Замислям се, че шансът му да не е пипнал нещо е почти като моя за джакпота на спортния тотализатор.

Някога имах креватен приятел, който обичаше да изказва духовито „Хигиена и дискретност!“, всеки път, когато си слагаше презерватива. Дискретността си е ваше решение, но хигиената, елементарното усилие да си сложите гумата, е решение, което касае вашите сексуални партньори, техните сексуални, партньорите на техните сексуални партньори и т.н. Средният брой партньори в рамките на полово-активната възраст е 6.5, но аз познавам и такива, които отдавна са задминали 20 и повече . Сами можете да си направите сметката колко полови акта с нов партньор би отнело да се разпространи HIV до още 113 човека.

Террешкова

Източници:
http://www.thesisters.org.uk/women.html
http://www.aidsmap.com/Female-to-female-sexual-transmission/page/1323529/
http://www.aidsprogram.bg/static_info1.php?main=data
http://www.aidsbg.info/articleDisplay.aspx?aid=48
http://spodeli.net/1/story-21686.html