„Омразата не може да бъде основата на едно общество“ – интервю с Мико Шакдинариан

 
BHK Banner
 

Всички очаквахме да научим със силни надежди за провеждането на Тбилиси Прайд тази година. Ситуацията за ЛГБТИ+ хората в Грузия далеч не е розова, а хомофобските прояви напоследък започнаха да ескалират все повече с активизирането на местни правозащитни организации и доброволци, готови да се борят срещу дискриминацията и социалната несправедливост. За съжаление, отражение на това даде и принудителното отменяне на шествието поради липсата на предприети мерки за сигурност. Разочарованието от новината бе последвано от пребиването на телевизионен оператор, от страна на противници на прайда в страната, който изгуби живота си няколко дни по-късно. Как може да се разреши тази на пръв поглед безнадеждна ситуация? И как местната куиър общност успява да запази надеждата си за прогрес? Свързахме се с Мико Шакдинариан – граждански активист и един от организаторите на Тбилиси Прайд за отговор на тези трудни въпроси.

Как се справяте със засилващите се хомофобски настроения в Грузия, особено около организирането на Тбилиси Прайд?

Организацията, от която съм част работи от три години и затова вече сме наясно с какво се захващаме. Очаквахме да има напрежение, но никога не сме си представяли мащабите на щетата, която ще ни нанесе това напрежение. Радикалните хомофобски формации напълно унищожиха офиса ни, а след това пребиха над 50 журналисти и представители на медиите. Вярваме, че прайдът е добър инструмент за това да привлечем вниманието на обществото към проблемите на куиър хората и да повишим осведомеността. Видимостта е прекрасно нещо, но в страна, в която законите нямат особена тежест и хората нямат уважение към конституцията, това може да бъде фатално, както всички видяха.

Как местната ЛГБТИ+ общност възприема отменянето на Тбилиси Прайд?

Важно е да уточним, че никога не сме отменяли прайда. Стратегически винаги обявяваме “седмица на прайд”, а не “ден на прайд”. Две от събитията се проведоха успешно – прожекциите на филмите “Прайд на честта” и “Прайд фестивал”. След това обявихме официално, че самото шествие няма да може да се състои. Внимателно подбрахме думите си. Някои хора от общността реагираха негативно и не подкрепиха решението ни, но повечето бяха готови да протестират за правата си, въпреки опасните организации, които патрулираха из града. Това е силата на куиър смелостта и съпротивата.

Какво мислите за атаката на над 50 журналисти от противници на прайда?

Даваме си сметка, че всеки един от нас можеше да е на тяхното място. Повечето журналисти в Грузия се смятат за либерални и затова консервативните групировки ги нападнаха. Хомофобията е голям проблем в страната и тя се отразява и на животите на хетеросексуалните граждани. Насилието и омразата не могат да бъдат основата на едно общество!

Какво Ви мотивира да продължите да се борите в трудни времена като тези?

Мотивират ни младите куиър хора, които ни пишат всеки ден и ни обясняват, че им даваме сили. Някои от родителите също ни подкрепят и това ни дава енергия. Вярваме, че се борим за човешките права и за любовта. Не трябва да позволяваме на примитивната омраза и насилието да ни спрат да обичаме. Ако не това поколение, то поне следващото ще разбере колко глупави за били хората, когато са се пребивали заради сексуална ориентация или полова идентичност.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина