Proud Parents: Ева Макинай

PROUD FAMILY е рубриката, посветена на преживяванията на ЛГБТИ+ хората, при разкриването им пред семейството, приятелите и близките.

Преди време ви запознахме с Ева Макинай, а днес ви запознаваме с нейната майка – Тереза Фернандес. Двете работят заедно в Аccenture и освен работното място, посещават и заедно София Прайд в последните години. Какво кара една майка, израснала в религиозна среда да приеме детето си без предразсъдъци и да се включи в Прайд

 
L’N’Q: House & Disco
 

Кога дойде моментът на разкриването на детето ви? Очаквахте ли го? Какви бяха реакциите ви?

Има някои неща, които всяка майка знае, независимо дали ги приема (под)съзнателно или не. Възпитана съм в религиозна среда и такива теми бяха табу и никога не се говореше за това. Аз исках да изляза от този порочен кръг и сама да преценям и решавам за себе си. От самото начало знаех, че Ева е различна и винаги съм я стимулирала да живее без ограничения и да бъде себе си. При нас нямаше откриване или реакция, защото винаги сме говорили открито за мислите и чувствата си. Не беше шок и не предизвика особена реакция, приехме го за част от живота и нещо, което е нормално случващо се.

Вие и работите с дъщеря ви в една компания. Какви са предизвикателствата пред това?

Приемам за привилегия това, че работим заедно. Работя в компанията от много години и за мен е облекчение да знам, че тя е в безопасна среда и в приемащо обкръжение. Радвам се, че мога да участвам по някакъв начин в компанията, която се явява първата й работа.

Знаете, че тази година компанията, за която работите – Accenture, се включи на София Прайд с щанд и подкрепа. Вие били ли сте на София Прайд? Какво означава за вас това събитие и как реагирахте на подкрепата от страна на компанията?

Като човек, който взима участие в София прайд от години насам, си представях Accenture да вземат участие в някакъв момент. Радвам се, че най-накрая решиха да предприемат тази крачка и да се наредят до останалите компании подкрепили събитието. Не само е полезно за организацията на София прайд да увеличава броя на партньорите си, но е важно и служителите на Accenture да видят този знак на приемственост от работодателя си и да се почувстват защитени.

Какво бихте казали на родителите, които не знаят как да подкрепят децата си?

Родителите обичат децата си безусловно с години, без да знаят сексуалността им и полът, с който се определят. Защо в един момент тази нова информация би трябвало да повлияе на любовта, която дават или получават? Нов човек ли се появява пред тях? Не е ли това същото дете, за което са се грижили и обичат? Родителите трябва винаги да обичат и подкрепят децата си, независимо от тяхната идентичност, защото в крайна сметка пред тях стои един и същи човек – продуктът на тяхната любов.