Chrysalis – изложба на Олга Стефату в галерия Синтезис

Галерия Синтезис представя изложбата Chrysalis на гръцката визуална артистка Олга Стефату.

Chrysalis е серия от портрети, която акцентира върху индивидуалността на жени бежанки търсещи убежище в Гърция.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Родом от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, Камерун и Конго, жените застават пред камерата в златни костюми, изработени от спасително фолио. Портретите и придружаващите ги текстове представят различния опит на всяка жена и нейния път на миграция, а декорът поставя в центъра на изображението нейното смело поведение. Процесът на работа с Олга Стефату им дава възможност да се покажат пред света такива, каквито искат да бъдат видени: като личности, напуснали родното си място по различни причини, със свои собствени очаквания и надежди за бъдещето.

Избягах заради политическото и полово потисничество. Пресякох границата между Иран и Турция през нощта. […] Трафикантите ме удряха, за да тичам по-бързо. Стъпалата ми кървяха. На лодката за Лесбос бяхме повече от 40 души. Два пъти паднах в студеното море. […] Сега имам разрешение за пребиваване. […] Не говоря нито гръцки, нито английски. Готвенето се превърна в моя начин за общуване. В Атина се чувствам свободна. Искам същото за всички жени в моето общество. Като мен в този момент, когато говоря за мечтите си пред камера. Обичам да танцувам.“, споделя Махбубе от Иран.

От 2014 г. насам повече от 1,2 милиона души, бягащи от конфликти, насилие и преследване, са минали през Гърция, предприемайки рисковано пътуване в търсене на безопасност и по-добър живот в Европа. Десетки хиляди все още се намират в страната, като много от тях живеят в лоши условия.

Водена от символиката на златния цвят, промених предназначението на материала, който се превърна в синоним на пътуването на бежанците и в сътрудничество с дизайнера Гурам Чачанидзе го превърнахме в дреха. Всеки костюм е уникален и отразява духа на жената, която го носи“, споделя Олга Стефату.

Chrysalis е последният стадий, през който преминава ларвата, преди да се превърне в имаго. Тогава настъпва огромната метаморфоза и бъдещата пеперуда, все още затворена в златния си пашкул, се готви да разгърне крила за първи път.

Това е първото представяне на Олга Стефату пред българската публика. Нейният дългосрочен проект Chrysalis е показван на Атинския фотофестивал през 2022 г., в MOMusМузей за съвременно изкуство като част от Фотобиеналето в Солун през 2021 г., в Mузея Ага Хан в Торонто и в Пространство за съвременно изкуство Doha Fire Station в Катар през 2020 г. Включен е и в изложбата „Диви лебеди: невидими силни жени“ в галерия Фотон в Любляна.

Изложбата на Олга Стефату може да посетите в галерия Синтезис до 16 септември.