Хубен Хубенов

PROUD to Present: Константин Вълков

През последните години ЛГБТИ+ общността направи значителен напредък към равенство и приемане, въпреки дългия път, който все още предстои пред всички нас. В стремежа си да хвърлим светлина върху предизвикателствата и успехите, PROUD представя поредица от интервюта с интересни ЛГБТИ+ личности. От активисти до артисти, от политици до спортисти, хора, допринесли по един или друг начин за видимостта на ЛГБТИ+ общността в България. В поредицата PROUD to Present насочваме вниманието си към някои от най-завладяващите им истории.

BROPUNZEL

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Денс ви срещаме с Константин Вълков и създаденият от него музикален проект BROPUNZEL. В състава са още Поли Петрова (бас), Ралица Ост (барабани), Данаил Цветанов (китара) и Мартин Стоянов – Мартист (пиано). Бандата започва да се развива по-сериозно в края на 2022, а стилът им е Synth pop funk. Mисията на проекта е да събере аудитория, с която да търсят заедно истината за човешките отношения, през музиката.

Как избра оперната режисура и това ли беше нещото, което те накара да започнеш да пишеш музика?

Изборът за режисура беше интуитивен и импулсивен. Музиката и по-скоро вокалното развитие винаги са били основното ми хоби. С влизането в академията стана ясно, че това е липсващото звено в развитието ми, като творец. Професионалният допир до класическа музика и оперен театър меко казано просветли душата ми. Завърших консерваторията във Верона с абсолютно ясно съзнание, че трябва да се занимавам с визуализация на музикални проекти. Самото писане на музика започна, като писмо до любим и незабравим за мен човек (песента Moon in Cancer). Всичко това се случи в една година.

Кога се роди идеята проекта BROPUNZEL?

Роди се в една гореща нощ, когато със Space Cherry решихме да записваме кавъри на Dua Lipa. На сутринта си тръгнах прегракнал и със стик за барабани, подарък от Cherry – този стик в момента е в рамка и е една от най-ценните вещи в света ми. Продължихме да пишем музика, постоянно, а BROPUNZEL е име, което ми измислиха отдавна, когато ми порасна косата. Бързо си го представих как би изглеждало, като line up на фестивал и определено ми хареса! Оставаше само да намерим съмишленици – музиканти за live act.

Какво е влиянието на личните преживявания в музиката, която създавате с BROPUNZEL?

Мога да кажа само, че след десетата песен бях изумен колко още тонове насъбрана емоция остава за филтриране! Тепърва предстои да опозная и музикантите, с които довършваме започнатото от мен и Space Cherry. Относно творчеството с тях самите – нямам търпение да чуя как ще разгърнем щастието и уязвимостта си заедно. След това лято ще продължим с писането на още много музика.

Как успяваш да балансираш между класическите и поп влиянията в музиката си? С кои стилове би искал да експериментираш?

Класическата музика крие безсрамно много идеи за поп музика. Оставил съм този експеримент за по-напреднал етап на бандата. За сега класиката я държа в отделен гиг. Иначе определям себе си като поп чудовище, но миксът на вкусове в BROPUNZEL започна да звучи като psychedelic synth pop funk. Поне към това се стремим в следващите две години. Дай Боже!

Имаш ли идол? Какво те вдъхновява да създаваш музика?

P!nk! Дори е татуирана на гърба ми. Jim Morrison, Dua Lipa, Kelis, специфичните гласови тембри ме разтапят. Вдъхновявам се предимно от вътрешния си емоционален и сексуален свят и неспособността ми да раздам всичко това на 3D ниво. Тогава идва изкуството – в следващата година планираме да издадем EP с 4 нови парчета, които да промотираме в България. Мотивирам се от европейски фестивали, като Vienna Festival, Lollapalooza Berlin – не мога да отрека, че не мечтая и не работя за тях, като крайна цел. Искам BROPUNZEL да се превърне във фестивален артист, който да сменя градовете постоянно и да се обогатява и колаборира с артистите по пътя си. Решен съм да редувам операта и поп музиката, за това предстои и заснемането на един много интензивен оперен спектакъл, в едно действие. Всичко това изисква време, труд, сълзи и жертви – само да сме здрави!

През юни очакваме първият ви съвместен концерт и промо на новия ви сингъл. Какви изненади сте подготвили на публиката?

Концертът ни през Юни ще бъде първият гиг, откакто свирим заедно (последните 6 месеца). Маестро Мартист (пиано) е с най-много опит и успява да ни вкара в синхрон доста бързо. Щом по време на първата репетиция се разтанцувах, значи няма да е скучно събитие! Готвим четири кавъра: Dua Lipa, The Weeknd, Justin Timberlake и Stardust. Останалите са наши, като главен герой ще бъде четвъртият нов сингъл, заради който правим това промо. Имаме и една изненада за финал, комплимент към господин Morrison и неговите верни фенове. Just come and dance with us! 

Новият сингъл се казва Boyz. Това е break-up anthem за момчета. На 27.04 излезе акустичната версия в платформата на Sofar Sounds в Youtube. Написах тази песен със Space Cherry, преди година и всъщност тя ни отвори очите, че имаме място в бизнеса. Подготвям секси клип, където ще партнирам с още няколко красиви и непознати за публиката момчета. Режисьор на видеото съм аз и едно голямо рамо, на което ще се опра за помощ е това на Коста Каракашян – блестящ режисьор/хореограф. Надявам се успея да предам енергията и бързината на това парче и на събитието ни!

Разкажи ни малко повече за специалните гости – Aiya и SpaceCherry.

Aiya Rose е словенска изпълнителка, която живее и твори в София от известно време. Свърза ни общ познат, послушах музиката ѝ и доста ми допадна. В нея има нещо Морисънско, също! Тя ще открие концертът с акустични изпълнения на няколко нейни парчета. Аз лично нямам търпение да я чуя! Space Cherry е моят брат, музикален гуру и един от най-близките ми приятели – приключението с BROPUNZEL започна с него! Барабанист/продуцент, DJ и junior doctor от Лондон – него ще слушаме след концертът, като веднага ще ни захапе с 80s сет, докато не ни докара до поп музика от началото на 00s. Be ready for doctor Beat!

Повече информация за концерта на BROPUNZEL в Stroeja ще откриете във фейсбук събитието, а билетите се продават в мрежaте на Eventim.

Финансиран от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения са
само на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския
съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган може
да носи отговорност за тях.