Супер секс с грешния мъж може да ти нанесе сериозни щети

Повечето гей мъже, носители на вируса ХИВ, се заразяват от секс без презерватив. При аналният секс без презерватив свършването в ануса е възможно най-рискованото решение. Причината за това е, че лигавицата на ануса може да абсорбира директно течностите директно в кръвта. Аналният секс без презерватив, при който той свършва извън ануса ви е по-малко рискован, но не напълно безопасен, тъй като вируса често се съдържа и в т.нар. precum (пресеменна течност).

По време на групов секс е възможно да се заразиш с ХИВ, дори и да не установиш директен сексуален контакт с ХИВ-позитивен човек, ако сексуалният ти партньор го е направил преди това. Това е така, защото върху пениса му е възможно да има следи от заразена с ХИВ анална слуз или кръв.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сексът без презерватив носи и риск от заразяването с други сексуално предавани инфекции, като хламидия, гонорея, херпес, сифилис, хепатит B и хепатит C. Презервативите осигуряват ефективна бариера срещу повечето инфекции, но е възможно някои някои от тях да бъдат предавани, ако основата на пениса не е добре покрита от презерватива. Ако си ХИВ-негативен, но имаш други сексуално предавани инфекции, вероятността да се заразиш с ХИВ е по-голяма. Ако си ХИВ-позитивен, но си с неоткриваем вирусен товар, рискът от заразяване намалява значително. Според актуални проучвания не са докладвани случаи на заразяване с ХИВ от човек, който е с неоткриваем вирусен товар.

Сексът без презерватив е една идея по-малко рискован за активните гей мъже, отколкото за пасивните, но това не го прави безопасен. Причината за това е, че лигавицата на ануса може да съдържа висока концентрация на вируса ХИВ. От своя страна, лигавицата на пениса също абсорбира лесно течностите директно в кръвта. Много от ХИВ експертите в миналото са смятали, че заразяването се случва единствено, когато има кървене, но в днешно време се предполага, че и наличието на вируса в лигавицата е достатъчна за заразяването.

Макар и да не се случва често, презервативите могат да се скъсат по време на секс и това да доведе до заразяването с ХИВ или други инфекции. Причината за повредата на презервативите най-често е неправилна употреба или твърде продължително използване. Ако използвате презервативите правилно с лубрикант на водна основа рискът от скъсване намалява значително. По време на групов секс е важно да сменяте презерватива при смяната на партньора.

Презервативите са ключът към безопасен секс, но те не винаги успяват да ни предпазят от всичко. Затова препоръчваме редовното изследване за сексуално предаване инфекции и вируса ХИВ.