„Празнувайте себе си“ – интервю с Александра Тальокова

Александра Тальокова е танцьор, хореограф и учител по танци. През февруари, тя ще бъде съдия на първия бал в София, а преди него ще води безплатен уъркшоп по vogue fem elements. Свързахме се с нея, за да поговорим за опита и с танците и балната култура и за очакванията ѝ към участниците.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Здравей! Представи се на читателите на PROUD.bg!

Здравейте! Аз съм Александра Тальокова, танцов артист, хореограф, педагог.

Кога реши да се занимаваш с танци и какво те привлича към тях?

Винаги съм знаела, че искам да танцувам. Като много малка, карах дядо ми да пее, за да мога да се правя на балерина в хола. Харесваше ми да се нося свободно из стаята. Сега си давам сметка, че това е силата на мелодията. По-късно, някъде във втори клас видях Майкъл Джексън по телевизията и не мигнах три нощи. Исках да се движа така. Това беше ритъма. А когато мелодията и ритъмът се сляха в тийнейджърските ми години, стана страшно… мислех за танц, ядях танц, сънувах танц, и до ден днешен е така.

Кои са най-големите трудности, с които си се сблъсквала в професионалното си развитие?

Трудности от всякакво естество съпътстват всеки танцьор. Както казва Мадона на един от нейните кастинги за танцьори: „благодаря на Господ, че не се налага вече да ходя по кастинги, it’s dogs live!”. Истината е, че без трудности няма жар, няма смелост, няма любопитство за експериментиране и откриване на нови изразни средства, а те са необходими за изграждането и развитието на танцьора, а и на личността като цяло.

Разкажи за професионалния си опит в танците.

Завършила съм съвременен танц и педагогика в Off-Theater (Дюселдорф). Като танцов артист съм участвала в различни международни продукции, а като преподавател съм асистирала в Kabawil (Дюселдорф), Tanz die Toleranz (Виена)и  Impulstanz (Виена). По-късно работих върху авторски проект – Painting Spaces, а през 2016 спечелих първо място в House Dance Category (Get Off Your Robot – Vienna). След завръщането ми в България започнах работа с Любо Киров за концерта му в НДК.

Кой момент от кариерата ти те накара да се почувстваш най-горда от себе си?

Когато си танцувам вкъщи, а синът ми в този момент оставя всякакви играчки и с притаен дъх втренчва поглед в мен. Ей тогава ми е най-гордо!

Какво те вдъхновява?

Интелигентността, защото тя се проявява в движенията.

Какво те привлича в ъндърграунд културата?

Тя е колоритна, многопластова и впечатляваща.

Кога за първи път се сблъска с ballroom сцената? Разкажи за първите ти впечатления от нея.

Преди пет години танцувах в класа на Georgina Leo Melody – една изключителна жена. След урокът, тя ме окуражи да участвам на бала, който организира в Дюселдорф и аз отидох. Беше празник за сетивата, любов от пръв поглед!

Кои са най-важните качества, нужни за да успееш в един бал?

Най-важното е да харесваш себе си, да си уверен в това, което правиш, да се забавляваш и практика, практика, практика….

Какво могат да очакват от теб участниците в безплатния уъркшоп по vogue fem elements?

Искам да дойдат всички, които имат интерес към музика, танц, език на тялото, актьорска игра, мода и себеизразяване. В една открита, но приобщаваща атмосфера ще празнуваме себе си. В класа ще преминем през различните елементи на vogue, които ще помогнат на участниците да се научат да ги комбинират така че да ги направят свои собствени. Ще се наблегне на handperformance, catwalk, duckwalk, spins and dips, floorwork и posing.

Има ли почва за развитие на ballroom културата в държави като нашата? Кое предопределя този потенциал?

Естествено! Тук има толкова креативни хора с голяма фантазия, просто трябва да им се даде възможност за развитие и изява чрез организирани работилници, дискусии и събития като това на 16.02.

Специално послание към читателите на PROUD.bg?

Харесвайте себе си! Празнувайте себе си!

Glamortal Kombat Ball (Virgin Ball) ще се проведе на 16-ти февруари в Националния студентски дом от 20:00. Уъркшопът на Александра Тальокова ще се проведе на 9-ти февруари от 15:00 във Фабрика Автономия.