Изложбата „Другите българки“ с номинация за европейските награди Emerging Europe Awards 2023

Emerging Europe Awards се организират за шеста поредна година с мисия да насърчават социалния, икономическия и демократичен растеж в 23 държави от Централна, Източна, Югоизточна Европа и Южен Кавказ. Разпределени в шест категории, наградите признават и отпразнуват организации, инициативи и личности, които имат изключителен принос за общото европейско бъдеще през 2022 г.

Тази година представители от България са номинирани в две от шестте категории „PEOPLE“ и „PROSPERITY

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В подкатегорията „Художествени постижения“ е номиниран Михаил ВучковMи́шо с изложбата „Другите българки„. Тази категория е отворена за произведения на изкуството и артисти, които са допринесли за подобряването или укрепването на положителния имидж на региона и неговите хора в световен мащаб. Изложбата „Другите българки“ получава престижната номинация за решимостта на художника да започне дебат за транс жените в обществото и насърчаването на равенството.

Престижната номинация контрастира драстично с реакциите, които „Другите българки“ провокираха у нас. Въпреки че изложбата премина с голям зрителски интерес и над две хиляди посетители се насладиха на произведенията в общностното пространство The Steps, тя предизвика и широк обществен дебат.

Крайнодесните политически сили поискаха оставката на тогавашния министър на културата Атанас Атанасов, както и изложбата да бъде отменена. Националната галерия отказа да покаже експозицията с аргумента, че „Не отговаря на изложбените стандарти и практики на институцията.“, а частни галерии сметнаха експозицията за твърде провокативна, за да бъде показана.

Наградите ще бъдат раздадени на церемония, която ще се проведе в Брюксел на 8 и 9 юни, а дотогава всеки може да подкрепи номинираните чрез публично гласуване в сайта на Emerging Europe Awards.