СМУТИ – ПОЛЗИ И ВРЕДИ, СЪВЕТИ ЗА ПО-ЗДРАВОСЛОВНО СМУТИ

Смути, изглежда като перфектен начин да се покрият ежедневните ни нужди от плодове и зеленчуци и да се снабдим с така важните витамини и минерали, съдържащи се в тях – бързо, лесно и доста често вкусно.

На теория са перфектен отговор за тези, които нямат много време да приготвят здравословна храна преди работа или училище.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Докато някои твърдят, че смутитата са перфектната закуска и междинно хранене, то други са на мнение, че могат да причинят много повече вреди, отколкото ползи.

Ефект върху ситост

Самото дъвчене на храна се смята, че спомага за постигане чувство на ситост. Със смути няма дъвчене, което означава и че може да се почувствате гладни за по-кратко време, независимо, че сте приели количество калории, понякога равнящо се на цяло хранене.

Има редица проучвания, които потвърждават, че бавното хранене и сдъвкването на храната могат да намалят количеството приети калории.

Ефект върху кръвна захар

Най-често използваните съставки в смутита са различни плодове и зеленчуци.
Неблагоприятен ефект върху кръвната захар имат най-вече плодовете. Когато смесим няколко сладки плода се създава напитка с висок гликемичен индекс.

Консумацията на храни с висок гликемичен индекс, предизвиква повишаване нивата на кръвната захар, което от своя страна може да доведе до различни състояния като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

man-drinking-smoothie-1

 

Ефект върху храносмилането

Храносмилането изисква голямо количество енергия, особено когато трябва да обработи недобре сдъвкана храна. Това е и една от причините, смутита да имат славата на по-здравословен вариант за храносмилателната система, спрямо твърдата храна.

Проблем в случая се наблюдава, тъй като се смята, че първата стъпка, за да започне храносмилане е образуването на слюнка. Когато приемаме течна храна, ние не я оставяме в устата си и по този начин я лишаваме от възможността да се смеси със слюнка.

Слюнката съдържа храносмилателен ензим – амилаза, който играе основна роля при въглехидратите, спомагайки разбиването им в по-малки молекули. Колкото по-дълго се дъвчи една храна, толкова повече време ще има тялото ни да отдели нужните ензими и да направи храносмилането по-лесна задача.

Отделянето на повече слюнка с храненето се свързва и с редица благоприятни ползи като елиминиране на опасни бактерии.

Съвети за по-здравословно смути

Смутитата стават все по-популярни, придобиват все повече последователи и няма никакъв признак това да се промени скоро. Поради тази причина, предлагам няколко ценни съвета към които да се придържате, ако желаете да получите здравословен краен продукт.

  • Наблегнете на зеленчуците. Добро съотношение за база между зеленчуци и плодове би било 70:30 в полза на зеленчуците.
  • Добавете мазнини и протеин. Спомагат контролирането на кръвната захар, компенсирайки донякъде ефекта на захарта върху тялото. Популярни добавки към смути са авокадо, фъстъчено и бадемово масло, семена от чия, суроватъчен или конопен протеин.
  • Използвайте цели/непреработени съставки. Когато добавяте необичайни съставки към смутита, се старайте да са в цял/непреработен вид, така ще си осигурите възможно най-много здравословни ползи от тях.
  • Не използвайте готови сокове. Те съдържат голямо количество захар под различни форми.
  • Избягвайте да добавяте източници на захар. Такива са мед, сиропи, сушени плодове и други.
  • Проверявайте колко калории приемате от любимото си смути. Интересувайте се колко калории, мазнини и захари приемате от различните видове смутита. Така ще имате идея дали те се вписват в плана, който следвате.

Заключение

Смутитата са чудесна първа стъпка към по-здравословно хранене, ако все още нямате изградени навици и постоянство.

Също са добър избор за хора, които в противен случай биха пропуснала закуската или имат проблем да достигнат поставените си цели за прием на плодове и зеленчуци, а в някои случаи дори протеин и сложни въглехидрати.

Смутитата могат да подпомогнат засилването на чувството за ситост и дори отслабването при добър избор на основни съставки, но и да добавят доста излишни калории, захар и мазнини при слаба информираност и несъобразителност в подбора.

Някои смутита са по-подходящи от други. Използването на натурални съставки без добавена захар и акцентирането главно на зеленчуци, протеин и мазнини, би подредило шейковете на по-високо място в един добре балансиран хранителен режим.

А12768047_10208924385573033_777836538_oвтор: Станимир Михов – Фитнес ентусиаст и персонален инструктор, завършил в НСА фитнес и фитнес-културизъм – http://www.stanimirmihov.com/