В диети и хранителни режими при спортуващи често най-трудното звено е набавянето на достатъчно протеин, за да се покрият нуждите от физическите натоварвания. Това често е така, защото сме склонни да лимтираме източниците му само до такива с животински произход.
В тази статия Ви представяме няколко високопротеинови зеленчука, които могат да помогнат в задачата.
Протеинът е един от основните компоненти на храната. Думата идва от гръцки „протос“, което означава първи по ранк като признание колко важен е протеина за живота. Аминокиселините са градивните елементи на протеините. Всички антитела и ензими, както и много от хормоните в организма, са протеини. Те осигуряват транспорт на хранителни вещества, кислород и отпадъчни продукти. Служат за изграждането на мускулна тъкан, кожа, коса, нокти.
Повечето хора, когато се замислят за протеин, веднага си представят пилешки филета, яйца и протеин на прах (хранителни добавки), но не всеки знае, че абсолютно всяка необработена храна съдържа белтъчини (протеин).
Когато във фитнес средите се говори, че една храна е източник на протеин, въглехидрат или мазнини, най-често става дума за това, че тя съдържа главно този макронутриент (протеин, въглехидрат или мазнина), а не, че напълно липсват останалите.
Същото важи и за зеленчуците. Те са известни с това, че съдържат високи количества на определени витамини и минерали, богати са на фибри и спомагат различни процеси в тялото, но това не значи, че в тях не се съдържа никакъв протеин, който може да бъде използван за фитнес цели.
Ето и списък с 16 високопротеинови зеленчука във възходящ ред. Храните са в сурово състояние на 100г.
Броколи – Калории – 34, Протеин – 3 г., Фибри – 3 г., Въглехидрати – 7 г.
Печурки – Калории – 22, Протеин – 3 г., Фибри – 2 г., Въглехидрати – 3 г.
Тиквички – Калории – 21, Протеин – 3 г., Фибри – 1 г., Въглехидрати – 3 г.
Артишок – Калории – 53, Протеин – 3 г., Фибри – 9 г., Въглехидрати – 12 г.
Карфиол – Калории – 25, Протеин – 3 г., Фибри – 3 г., Въглехидрати – 5 г.
Кресон – Калории – 32, Протеин – 3 г., Фибри – 1 г., Въглехидрати – 6 г.
Кале – Калории – 50, Протеин – 3 г., Фибри – 2 г., Въглехидрати – 10 г.
Червено цвекло – Калории – 27, Протеин – 3 г., Фибри – 3г., Въглехидрати – 5 г.
Магданоз – Калории – 36, Протеин – 3 г., Фибри – 3г., Въглехидрати – 6 г.
Спанак – Калории – 23, Протеин – 3 г., Фибри – 2 г., Въглехидрати – 4 г.
Сладка царевица – Калории – 108, Протеин – 3 г., Фибри – 3г., Въглехидрати – 25 г.
Печен картоф – Калории – 93, Протеин – 3 г., Фибри – 3 г., Въглехидрати – 21 г.
Грах – Калории – 81, Протеин – 5 г., Фибри – 5 г., Въглехидрати – 14 г.
Едамаме – Калории – 122, Протеин – 11 г., Фибри – 5 г., Въглехидрати – 10 г.
Соя – Калории – 173, Протеин – 17 г., Фибри – 6 г., Въглехидрати – 10 г.
Леща – Калории – 353, Протеин – 26 г., Фибри – 30 г., Въглехидрати – 60 г.
А