Лидерска академия: Мария

По-рано тази година се проведе първата куиър академия за лидери в общността, организирана съвместно от фондациите GLAS и Bilitis. Срещаме ви с участниците – смели хора от общността и съюзници, които мечтаят за социална промяна.

Аз съм Мария Урилска, на 34 години, от Пловдив. Работя като психолог на частна практика и съм активист за правата на хората и животните. Обичам да чета, да разхождам кучетата си, да доброволствам. Веган съм от 2-3 месеца заради знанието какво причинява човекът на животните.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Да участвам в Академията ме мотивира желанието да помогна с каквото мога положението на ЛГБТИ+ хората в България и в частност в Пловдив да се подобри.

В семейството ми няма открити ЛГБТИ+ хора, но имам такива познати и приятели. Желанието ми е правата на всички хора, независимо от характеристиките им, да бъдат осигурени и спазвани от всички! В Пловдив и областта куиър хората са изправени пред насилие, дискриминация и липса на места, на които да се събират открито. Нямам много информация тук, но знам от социалните мрежи, че често има нападения над хора, на които е лепнат етикета „гей„, дори не е ясно дали са ЛГБТИ+ хора, но са нападани и обиждани. Целият град е осеян със знаци на омраза, което също много ме дразни.

От началото на тази година с други доброволци организираме срещи на ЛГБТИ+ хора, феминисти и активисти за правата на човека в офиса на Фондация „Поглед“ (Калоян Калинин е управител на фондацията и предоставя мястото си за срещи). Аз лично разпространявам информация навсякъде и постоянно за проблемите на маргинализираните и малцинствените групи в България, участвам в събития по тези теми, когато мога. Планираме събития в Пловдив с общностния център, но първо е важно да се сплотим като екип.