„Красотата е да изразяваш себе си свободно“ – интервю със Сисо

Откриваме Прайд месеца ударно, като ви срещаме с една от най-интересните млади български куиър личности Свилен Валентинов, познат на почитателите на грим и beauty индустрията като Сисо. С него си поговорихме за участието му в уеб риалити състезанието „Грим masters“ и красотата.

Здравей! Представи се пред читателите на PROUD.bg!

 
L’N’Q: House & Disco
 

Здравейте, аз съм Свилен, но всъщност всички ме знаят като Сисо. Занимавам се с грим и неговите разновидности – специални ефекти, боди пейнт, драг и бюти.

Кога и как за първи път започна да се занимаваш с грим?

Гледайки архивите на телефонът си, намирам мои опити за грим от август 2017. Тоест три години. Beauty и грим индустрията ме грабна, след като започнах да следя американските Face Awards (състезание за грим, което се провежда онлайн). Много исках да участвам и това ме мотивира да започна да се уча. Вече се понаучих, но за жалост все още не съм участвал (смее се).

Как би описал стила си на гримиране?

С думите „подредена бъркотия“. Като цяло, трудно ми е да го опиша. Който има желанието и времето може да влезе в Instagram профила ми и ще види, че аз правя от всичко по малко.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Siso.Georgiev (@iamsisog) на

Визиите ти в Instagram са изключително креативни. Успяваш ли да откриеш аудитория на българска земя, пред която да развихриш въображението си?

Откриването на аудитория на българска земя продължава да бъде предизвикателство. Все още търся такава, но страната ни е малка и консервативна. Все си казвам, че ако бях в Англия още от началото, сега щях да съм много по-напред. Знам, че нещата, които правя не са перфектни, но правя всичко сам. Всяка моя снимка изисква голямо планиране. Първо трябва да ми хрумне идея, след това започвам да мисля как ще направя самия грим, после идва ред да стилизирам перука, ако ще ми е нужна такава, след това идва време да направя самия грим и последната стъпка е да се снимам. Все още се опитвам да се усъвършенствам със снимането, постоянно си играя със светлини и настройки на камерата. За някои от визиите стоя осем часа пред огледалото.

Какви са отзивите, които получаваш?

Получавам подкрепа, но с нея идва и много хейт, за съжаление. Той не е в Instagram, а предимно в Tik Tok, но с времето се научих да игнорирам това, което околните мислят и говорят за мен. Аз съм от малък град и е неизбежно това да се сблъскам с някой, който не ме харесва.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Siso.Georgiev (@iamsisog) на

Как се реши да участваш в състезание като “Грим masters”? 

Състезанието беше обявено в онлайн пространствата през февруари и аз бързо си подадох кандидатурата – кратко видео, в което разказвам за себе си и малко снимки от Instagram. Много се радвам, че ме избраха, защото така успявам да покажа нещата, които правя пред повече хора. Много се радвам, че моят епизод е втория най-гледан след началния, в който се представяха участниците.

Според теб кои световни звезди имат най-добрия грим?

Ще бъде ли очевидно ако кажа, че момичетата от семейство Кардашиян винаги изглеждат много добре на червен килим. Техните гримьори винаги вършат много добра работа.

Кои са любимите ти трендове в гримирането от последните години?

Cut crease и всичките му разновидности, било то double cut crease, multiple cut creases, вертикални cut creases и т.н.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Siso.Georgiev (@iamsisog) на

Кои са любимите ти makeup продукти и палитри през последните години?

Един от любимите ми продукти е детското лепило. Без него не мога да направя нито един грим (смее се). Използвам го, за да премахвам веждите и да ги оформям. Любимите ми палитри са две – Mmmmitchell x BeautyBay – Ме myself and Mmmmitchell палитрата, която излезе миналата година и James Charles x Morphe.

Някога мислил ли си да се пробваш като драг кралица?

Аз редовно си се разхождам в драг из къщата, даже баща ми вече ми се смее, а майка ми се снима с перуките ми. За full-time job не съм го мислил. Дори и да се случи един ден, няма да е в България.

Какво означава красотата за теб?

Красотата е това да можеш да се изразяваш себе си свободно по какъвто и да е начин и хората да го приемат.

Специално обръщение и съвет към начинаещите куиър младежи, които искат да се занимават с грим?

Не оставяйте хора, чието мнение не струва и пукната пара да ви спре. Вашите таланти са много и си струва да ги изразявате. Знам, че в България е трудно да изразяваш себе си, но щом аз мога, и вие го можете!