КОЛКО РИСКОВ Е ОРАЛНИЯТ СЕКС?

Опасно ли е да правите свирки? Да, възможно е да се заразите с ХИВ от оралния секс, но вероятността това да се случи е доста малка. Никой не знае колко опасен всъщност е оралният секс, отчасти защото повечето мъже не приключват с една свирка, а продължават и със секс, и е трудно да се определи кое от двете действия е било причината за заразяването. Рискът е малък, но все пак съществува.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Оралният секс е най-честият вид гей секс, което съпоставено с малкото на брой случаи на заразяване с ХИВ от орален контакт и статистиката, че 95% от всички случаи на заразяване се дължат на чукане, това може и да ни поуспокои малко и да полапаме.

Причината оралният секс да е по-безопасен е, че гърлото не е толкова податливо на зарази както задника, а също така устата и гърлото не са толкова предразположени към усвояване на течности в кръвоносния поток както тъканта на ануса. Дори да гълтате и в спермата да се съдържа вируса на ХИВ обикновено той ще бъде убит от силните стомашни киселини в стомаха. Дори да сте голям фен на гълтането, все пак не го правете, за да минимизирате всички рискове.

SPECIAL-KISSING-01

Не забравяйте, че вируси и бактерии, но в малки количества, се съдържат и в пре-спермата, която се отделя преди изпразването. Как да намалите риска от зараза при свирки? Презервативът ще свърши отлична работа, но е някак странно да правиш свирки на някой с презерватив, все едно ядеш десерт с опаковката.

Ако гърлото ви боли или е пресъхнало, ако имате рани в устата или афти, ако имате отворени дупки или паднали пломби в устата, ако венците ви кървят, има много по-голяма вероятност да се заразите с болест и избягвайте оралния секс в такива случаи.

Ако използвате вода за уста преди или след орален секс ще отстраните предпазните свойства на слюнката и така може да повишите риска си от инфекции. Няма нужда да го казваме, но ако този на когото духате е ХИВ-позитивен или преминава през лечение, рискът е доста по-голям.

men-kissing-7

Независимо, че рискът от предаване на ХИВ при орален секс е малък, доста други заболявания предавани по полов път дебнат да преминат през устата, включително хламидия, гонорея, херпес или сифилис. Отново може да избегнете това като ползвате кондоми при орален секс.

Колко е опасно да ти духат? Няма регистрирани случаи на заразени със СПИН от това, че някой им е духал. Но, внимание, по-горните болести като гонорея могат да се предадат и по този начин. И това е така, защото всички тези заболявания са много по-инфекциозни от ХИВ.

Тъй като ни е ясно, че няма да сложите презерватив следващия път, когато духате на някой, ви съветваме често да си правите здравни изследвания за полово-предавани болести, за да сте сигурни, че каквото и да сте лепнали е диагностицирано навреме и лекувано правилно.

Материалът е подготвен в сътрудничество с фондация GMFA, водещата благотворителна организация във Великобритания, посветена на гей здравето.

http://www.gmfa.org.uk/