Еротиката и дистанцията – интервю с фотографа Флориан Хец

Флориан Хец е един от най-интересните еротични гей фотографи. Концептуалното му творчество провокира сексуални фантазии, фокусирайки обектива върху определени части и детайли от човешкото тяло. Това пренася специфично чувство за интимност, което го отличава от повечето му съвременници. Свързахме се с него и поговорихме за интересния му опит и реакциите, които изкуството му предизвиква. 

Здравей, Флориан! Кои са най-важните неща, които читателите трябва да знаят за твоята особа?

 
L’N’Q: House & Disco
 

Аз съм 1.93-метров германец с норвежки и бохемски корени. Обичам стриди и не понасям мляко.

Как се запали по фотографията?

Започнах да използвам фотоапарат, след като бях на крачка от смъртта заради тежко мозъчно възпаление. Нямах представа колко крайни ще бъдат последствията на заболяването върху паметта ми и затова започнах да правя снимки, които да ми напомнят какво съм правил през различните дни. Постепенно започнах да снимам образите, които се раждаха в главата ми и фотографиите ми прераснаха в нещо повече от визуален дневник.

Кое е най-вълнуващото във фотографията?

Най-вълнуващото е това, че тя е изключително субективна. Ако дадеш фотоапарат на двама души и ги накараш да снимат един мотив, резултатът ще бъде напълно различен.

Какви бяха мечтите ти, когато беше малък?

Да порасна възможно най-бързо и да се махна от дупката, в която родителите ми се преместиха.

Кога изгуби девствеността си и как?

Бях на гости на кръстницата ми в Мюнхен. Правих секс с двама мъже в публична тоалетна. Бях само на 12, но изглеждах по-възрастен и отидох там със съзнателното желание за интимен контакт. Не беше най-добрия секс, който съм правил, но изживяването беше много вълнуващо.

Кои части от мъжкото тяло те привличат най-силно?

Не знам защо, но обожавам вратове. Вероятно е, защото са много уязвими и чувствителни.

Кои са най-важните качества в един мъж?

Увереност.

А кои качества те отблъскват?

Липсата на автентичност.

Ти ли правиш първата крачка, когато искаш да работиш с определени модели?

Не, по-често го правят те. Така предпочитам. Не искам да убеждавам никой да работи с мен. Най-удобно е, когато вече са виждали снимките ми и искат да работят с мен. Съвсем наскоро направих фотосесия на един мъж от Австралия, който ме следва в социалните мрежи от дълго време. Преди няколко месеца ми написа имейл и този уикенд дойде в Берлин за снимките.

Кое е най-странното предложение, което си получавал по време на работа?

Предложенията за секс. Наистина не се интересувам от секс с моделите. Знам, че снимките ми са изключително интимни, но за мен е важна дистанцията между мен и модела. Не се събличам. Разбирам, че фантазията на много хора е да стигнат до леглото на фотографа, но за мен това не е цел. Когато снимам любовници, процесът е различен.

Правиш ли предварителен план за снимките или импровизираш?

Когато започнах да се занимавам с фотография, 90 процента от фотосесиите ми бяха планирани. Снимката ми беше хрумнала и знаех точно какво искам и как трябва да се получи. Напоследък се опитвам да бъда по-спонтанен.

Кой е най-забавния спомен от работата ти?

Един от моделите ми си свали гащите на булевард “Сънсет” по светло за снимка.

Какви са отзивите, които получаваш за снимките ти?

Не чета коментарите в социалните мрежи, но понякога получавам хомофобски писма, които игнорирам. Повечето отзиви са позитивни. Винаги се вълнувам от съобщенията на куиър хора от държави като Иран и Пакистан, където живота не е толкова лесен, колкото при нас в Европа. Разказвали са ми много различни истории, които въздействат на емоциите. Благодарен съм, че хората споделят с мен. Напоследък получавам много позитивни реакции от хетеросексуални мъже, които не се страхуват да видят гол мъж и да оценят красотата на мъжкото тяло. Това е страхотно. Ако аз мога да се насладя на красотата на гола жена, хетеро мъжете също трябва да могат да погледнат и да се насладят на други голи мъже, без да се чувстват сексуално привлечени към тях.

Посланието ти към българската ЛГБТИ общност?

Не приемайте гей правата за даденост. Всичко, за което ние и предните поколения сме се борили, може лесно да ни бъде отнето. Полша, САЩ, Турция и Бразилия са добър пример за това. Продължавайте да се борите за себе си, но не забравяйте и братята и сестрите ни, които живеят в по-малко привилегировани страни.

Флориан Хец

За повече изкуство, може да последвате Флориан Хец в Instagram и Tumblr.