Правото ми да имам семейство и да бъда признат за родител

Случаят на Вики, Лорън и дъщеря им Ей Джей: Вики и Лорън водят дело за признаване на акта за раждане на Ей Джей, издаден от САЩ, в България. През 2019 г. Столична община отказа да регистрира акта за раждане на Ей Джей с мотива, че Виктория, която е българската майка на детето, не е биологичният му родител, а Лорън е американска гражданка. Решението на Столична община беше потвърдено от Административен съд – София – град, но Върховен административен съд отмени решението на АССГ с интересни мотиви. Вики води и второ дело за смяна на фамилното си име, което да съвпада с това на Лорън и детето им, но получи отказ от Софийски районен съд като първа инстанция.

ЛГБТИ организация Действие предоставя безплатна правна помощ на ЛГБТИ хора в цялата страна. Делата на Вики и Лорън се водят от адв. Деница Любенова от „Действие“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Започваме тази статия с тъга, защото заради невъзможността да уредят живота си в България и заради ширещата се институционализирана хомофобия в страната Лорън и Вики бяха принудени да напуснат страната в началото на 2021 г. Интервюто е направено преди това решение да бъде взето.

Лорън и Вики са заедно повече от 10 години. През 2017 г. се местят да живеят в България, защото и двете много харесват страната. Взимат решение да създадат семейство и да имат дете. Така през 2019 решават да сключат граждански брак в Денвър, САЩ.

“Там е много лесно да се сключи брак в момента, но и преди това хората имаха опции, например съвместно съжителство. Ние бяхме с подобен на съвместното съжителство статут, но сега действително имаме абсолютно същите права като всеки друг. Това включва законите за имиграция, данъчно облагане, всичко”, обяснява Вики.

Малко след като сключват граждански брак се ражда и дъщеричката им Ей Джей. За да могат да осигурят правната връзка на двете с детето преди раждането се връщат в САЩ, където се ражда Ей Джей. В акта за раждане на Ей Джей и Лорън и Вики са записани като родители.

„В очите на американското правителство няма разлика в статута на родителство между мен и Лорън, въпреки че тя е тази, която е родила Ей Джей. Когато се върнахме в България, се опитахме да регистрираме Ей Джей като моя дъщеря – представих акта за раждане от Щатите, всички правни документи. Отказаха ми, защото не съм биологичната майка“, разказва Вики.

Две години Вики и Лорън живеят с детето си в България, без да може Ей Джей да получи здравно осигуряване и достъп до ясли и градини. За щастие, родителите ѝ имат финансовата възможност да посещават частен кабинет, но тя трябва да има правото на педиатър като всяко друго българско дете. Държавните детски градини и училища също няма да бъдат достъпни за нея. Лорън се тревожи: “Да кажем, например, че на мен ми се наложи да бъда приета в болница и не мога да се грижа за Ей Джей, Вики няма законово право да си вземе болнични, за да я гледа. Другите родители имат на разположение нещо като 60 дни годишно, ако детето им се разболее. Държавата не я вижда като неин родител. Ако нещо пък се случи с мен и Вики реши да остане тук, Ей Джей, като американски гражданин, трябва да подава документи за оставане в страната година за година.”

Столична община отказва да издаде български акт за раждане на Ей Джей. Отказът на Столична община беше потвърден от Административен съд – София – град. С решение от юни 2021 г. Върховен административен съд отменя решението на АССГ и връща делото за ново разглеждане от друг състав на АССГ, защото АССГ не е обсъдил доводите, които са били изтъкнати във връзка с прилагането на Правото на ЕС, ЕКПЧ, в частност за нарушенията на правото на личен и семеен живот, който са имали Вики и Лорън и тяхното дете.

Това е единият правен казус, с който семейството се занимава. Другият е смяната на фамилното име на Вики. Вики сменя името си, когато сключва брак в САЩ и приема фамилията на Лорън. “Сега имам реално две имена. Аз съм Виктория Мичънър в САЩ, а в България съм Виктория Илич. Деница от ЛГБТ организация “Действие” ми помага да сменя името си в България, но не мисля, че цялото това нещо трябва да е толкова сложно. Аз съм с двойно гражданство и трябва да мога да имам едно име, а не пет различни паспорта с пет различни имена.”

С делата за смяната на името на Вики и признаването на Ей Джей като нейно дете се ангажира правният екип на ЛГБТ организация “Действие” и в частност адв. Деница Любенова. А как се движат те? Вики споделя: “След като подадохме документи и общината не ни върна никакъв отговор след месеци чакане, сега отново подадохме документите с помощта на Деница и Венета от Действие. Чакаме отново. Година и половина и още чакаме. В крайна сметка, ситуацията е тъжна. Аз съм български гражданин, искам да остана тук, вярвам, че съм способен човек и водя още двама души, които могат да донесат много на България. Най-лесно е за нас просто да си вземем багажа и да се върнем в САЩ и да не се разправяме с всички тези проблеми. Но и двете вярваме, че България е хубаво място за живеене и може да се промени за добро. Ако всички ние направим нещо по въпроса.”

Какво ще правят Вики и Лорън, ако получат отказ за смяна на името и издаването на акта за раждане на Ей Джей? Двете са непреклонни: “Ще обжалваме. Дори и да не сме тук. Ако нямаме законово право да стоим, няма да стоим. Но ще се борим. Няма да се откажем.“

Този материал се реализира от фондация ГЛАС в рамките на проекта „Rainbow Shield: Подобряване достъпа до правна защита на ЛГБТИ хората в България“. Проектът се финансира от програма „Права, Равенство и гражданство“ на Европейския съюз (2014-2020). За съдържанието на публикацията отговорност носи единствено създателят ѝ. Изразените тук становища не обвързват по никакъв начин Европейската комисия и тя не носи отговорност за използването на информацията, която се съдържа в този материал.