ППДБ с позиция срещу разпространението на език на омразата, призиви за насилие и хомофобия

Днес, 17 юли, Продължаваме промяната – Демократична България публикуваха позиция на официалния си сайт, в която се противопоставят и остро осъждат всеки акт на разпространението на език на омразата, призиви за насилие и хомофобия.

ПП-ДБ остро осъжда разпространението на език на омразата, призиви за насилие и хомофобия, и призовава ДАНС, ГДБОП и Прокуратурата съвестно да разследват.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

(…)

Само за последните месеци Възраждане инициираха няколко безпрецедентни призива за насилие и ограничаване правата на хората в България. Като започнем от възпрепятстването на свободното движение и заплахи срещу граждани при провеждане на филмова прожекция; минем през насилственото спиране на Явор Божанков и Манол Пейков да изразят като народни представители мнението си от трибуната на Народното събрание; минем през безпрецедентните личности атаки срещу Даниел Лорер, точно от водача на Възраждане, по които е заведена жалба в Комисията по дискриминация; добавим призивите за нахлуване в Народното събрание; и не на последно място припомним арогантното разпространение на лъжи и всяване на страх, че български граждани ще бъдат изпращани в Украйна и множество случаи на разпространение на дезинформация и неистини.

(…)

Висша ценност на демокрацията е свободата на словото и плурализъм в политическия спектър, но в основата й стои върховенството на правото и справедливостта. Няма да допуснем злоупотреба нито с върховенството на закона, нито с насилието над който и да е български гражданин.

Цялата позиция може да прочетете тук.

През последните години ЛГБТИ+ общността в България наблюдава все по-големи нива на политическа подкрепа. Освен подкрепата на посолства, делегати и посланици на София Прайд, след атаката в Rainbow Hub, редица политически сили остро осъдиха престъплението, извършено от кандидата за президент Боян Расате и негови съмишленици.