Американският посланик Ерик Рубин на посещение в Rainbow Hub

На 15 ноември посланикът на САЩ Ерик Рубин посети Rainbow Hub – първия български ЛГБТИ център, за да се запознае с представители на правозащитните ЛГБТИ организации, представители на общността и да научи повече за дейността и трудностите им.

Една от коментираните теми беше откриването на общностното пространство, което през последните месеци стана дом на десетки куиър събития и инициативи. Главната цел на центъра е да предоставя защитено пространство за ЛГБТИ общността да се среща и разраства, да обменя информация и да търси подкрепа. Участници от групата за взаимопомощ „BraveLab“ споделиха личния си опит и разказаха за преживяванията си в компанията на останалите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Тема на разговора стана и комуникацията с управляващите политически сили и Българската православна църква, както и нуждата от зачитането на правата на пребиваващите в България еднополови двойки, с официално признат брак или съжителство в друга страна-членка на ЕС. Ерик Рубин се запозна с личната история на Лили и Дари – еднополова двойка, сключила брак във Великобритания, който не се признава в страна ни. Представена бе и дейността за „Студентското общество за равенство при СУ“, което се бори срещу дискриминацията, нетолерантността и агресията в университета.

Срещата завърши с торта в цветовете на дъгата – вкусната специална изненада носеше символно значение, свързано с отказа на пекарни в САЩ да приготвят торти за гей двойки.

Посланикът Ерик Рубин бе придружен от културния аташе на Посолството на САЩ г-н Мат Хагенгрюбер и прес аташето – г-жа Саманта Смит.