УЧЕНИ ОБЯВИХА КРАЯ НА СПИН ЕПИДЕМИЯТА В АВСТРАЛИЯ

Австралийски учени обявиха „края на СПИН“ като опасност за общественото здраве, предаде Pink News. Съобщението прави Австралия една от малкото страни по света, където СПИН епидемията е официално обявена за приключила.

Изследователи от институтите Kirby и Peter Doherty и Австралийската федерация на СПИН организациите направиха общото изявление, след като установили, че броят на новите диагнози е паднал изключително много.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

От появата на антиретровирусните лекарства през 90-е, броят на ХИВ-позитивните хора, развиващи СПИН, е намалял драматично. В разгара на епидемията, около 1000 австралийци са умирали всяка година от свързани със СПИН заболявания. Броят на болните в страната днес е толкова малък, че вече дори не се води статистика, каза професор Андрю Грълич, които завежда програмата за ХИВ епидимиология и превенция в Kirby Institute.

„Вече дори не го следим. За повечето хора това е само фаза. Те развиват СПИН, но минават на лечение и вече нямат СПИН,“ каза той. По думите му, спадът в новите диагнози на годишна база е „абсолютно невероятен“. „Единствените случаи на СПИН, които срещаме, са на недиагностицирани хора с ХИВ, които не се лекуват.“

Учените напомнят обаче, че броят на ХИВ инфекциите продължава да е проблем и е нужно австралийците да се научат да се тестват по-често.