Две големи победи за открити гей актьори на наградите „Еми“

Колман Доминго, американец с белизко и гватемалско потекло, спечели „Еми“ за най-добър гост-актьор в драматичен сериал за ролята си на Али във втория сезон на „Еуфория“ (Euphoria), на HBO. Той победи Том Пелфри от „Озарк“ (Ozark), както и Ейдриънн Броуди, Джеймс Кромуел, Ариан Моайед и Александър Скарсгард за „Наследници“ (Succession). Доминго посвети наградата на паметта на родителите си. Също благодари на създателя на „Еуфория“ – Сам Левинсън, на HBO и на екранните си партньорки Зендая, Найка Кинг и Сторм Рейд. Актьорът се омъжи преди около година за дългогодишния си приятел, заедно са от 2014-а, Раул, който е асистент-дизайнер на костюми, в интимна церемония. Двамата споделят, че тяхното е било любов от пръв поглед.

От своя страна, Нейтън Лейн, американец от Ню Джърси и трикратен носител на наградата „Тони„, спечели „Еми“ за най-добър гост-актьор в комедиен сериал за първия сезон на хита на Hulu „Само убийства в сградата“ (Only Murders in the Building), където играе Теди Димас. Това беше седма номинация за Лейн, но първа победа. Предните му шест номинации бяха за комедиите „Фрейзър“ и „Луда по теб„, за драмата „Добрата съпруга„, и още три за комедията „Модерно семейство„. След седмата си номинация за гост-актьор, той изпревари покойния Фред Уилард и стана най-номинираният гост-актьор в комедийни и драматични сериали. За жалост, Лейн не беше на церемонията и не успя да получи наградата си лично, нo пък може да се гордее, че надви колегите си Джерод Кармайкъл за „Сатърдей Найт Лайв“ (Saturday Night Live), Бил Хейдър за „Успокой топката“ (Curb Your Enthusiasm), Кристофър Макдоналд за „Нарежете“ (Hacks), Джеймс Ланс и Сам Ричардсън, и двамата, за „Тед Ласо“ (Ted Lasso).

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На 17 ноември 2015 г., Лейн се омъжва за партньора, след 18 година връзка – театралният продуцент и писател Девлин Елиът. Ветеранът споделя, че когато на 21-а годишна възраст казва на майка си, че е гей, тя отвръща: „Предпочитам да си мъртъв„, на което той отговаря: „Знаех, че ще разбереш„. Впоследствие, все пак, успяват да намерят път един към друг.

Съответните категории за жени бяха спечелени от Лори Меткалф за комедията на HBO „Нарежете“ (Hacks) и Ли Йо-ми за драматичния мега хит на NetflixИгра на калмари“ (Squid Game).

Наградите бяха обявени на церемонията по връчване на наградите за творчески изкуства „Еми“ на 4 септември, а след седмица, на 12 септември, предстои основната церемония, където за фаворити се сочат „Тед Ласо„, сезон 2, за комедия, „Наследници„, сезон 3, за драма и „Белият лотос“ за минисериал или антология.