Плакати на Кока Кола с гей двойки предизвикаха скандал в Унгария

Кока Кола пуснаха специални рекламни плакати, които бяха изложени на железопътни гари и автобусни спирки в Будапеща. На тях са показани еднополови двойки с надпис #LoveIsLove и „Без захар и без предразсъдъци“. Началото на кампанията съвпада с едноседмичния музикален фестивал Sziget, чийто слоган тази година е „Революция на любовта“.

Макар и законодателната система в Унгария да е сравнително прогресивна към ЛГБТ общността (дискриминацията е нелегална, а 64% от населението се съгласяват, че гей хората трябва да имат равни права), плакатите предизвикаха остри реакции. Болдог Истван от консервативната дясна партия Fidesz призова последователите си да бойкотират продуктите на Кока Кола, а онлайн петиция за сваляне на плакатите събра 35 хиляди подписа.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Кока Кола отговори на критиките: „Инклузивните ни ЛГБТ плакати са отражение на нашите ценности. Кока Кола се стреми към разнообразие и равенство в рамките на нашата компания и подкрепя човешките права и в обществото. Вярваме, че всеки има правото да обича, когото пожелае.“