Съдът задължава „Труд“ да свали хомофобска статия

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Вестник „Труд“ и главният му редактор, Петьо Блъсков, бяха осъдени от ЛГБТИ активиста от Български хелзинкски комитет Радослав Стоянов за тормоз чрез публикуването на статия, която е преводна руска хомофобска пропаганда в онлайн изданието на вестника. Пред съда Стоянов бе представляван от адв. Адела Качаунова, директорка на правната програма на Български хелзинкски комитет.

След като Комисията за защита от дискриминация (КЗД) потвърждава нарушението, вестникът и Блъсков подават жалба срещу решението на КЗД. Тази седмица нарушението, констатирано от КЗД е потвърдено от Административен съд София-град.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване, а цитат от него може да откриете в края на статията. Според него „Труд“ трябва да разработи и въведе правила за недопускане на дискриминация в работата на редакторите и журналистите в медията, а ако това се случи, да докладва на КЗД за напредъка в 30-дневен срок. Съдът също така разпореди сваленото на статията, споделя Радослав Стоянов от БХК.

Публикуваният материал съдържа епитети с утвърдена негативна семантика, унижаващи достойнството на нехетеросексуалните хора („педерастите“, „содомити“, „перверзници“), а така също и крайно негативни и оскърбителни стереотипи, представящи сексуалната им ориентация като болест, а обществената им дейност за повишаване на равноправието им – като агресивен натиск, като подмолна и неправомерна дейност („изстреляха агентите си във властите и в медиите“, „намърдват в училището и здравеопазването“, „содомията е проникнала дори в педагогическите университети“, „Води страната към бездна и като дейност опасна за децата“). Тези внушения спрямо хората c различна сексуална ориентация неминуемо засягат достойнството им и създават враждебна, принизяваща и обидна среда. Публикуваният материал съдържа субективни и тенденциозни внушения и насажда унижение и подценяване на лицата по признак „сексуална ориентация„.