Испания със законопроект за „признаване на пола“

Испания е все по-близо до приемането на законодателство, което ще улесни актуализирането на законния пол в личните документи. Законопроектът беше приет в четвъртък (22 декември) със 188 гласа „за“ и 150 „против„. Той е изпратен за одобрение в Сената на страната и се очаква да остане непроменен.

Той дава възможност на всеки, който е навършил 16 години, да поиска промяна на пола си в официалните документи. Това трябва да бъде последвано от потвърждение от страна на заявителя до три месеца по-късно. Хората на възраст над 12 години също могат да подават заявлението, но при определени условия.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Законопроектът премахва необходимостта от поставяне на диагноза „полова дисфория„. Кандидатите също така няма да трябва да доказват, че са били на хормонално лечение в продължение на две години. Понастоящем непълнолетните се нуждаят от одобрение от съдия, за да променят пола си.

По време на дебатите миналата седмица министърът по въпросите на равенството в страната Ирене Монтеро заяви, че законът ще утвърди правата на транс хората. Тя също така заяви: „Транс жените са жени„, съобщава Би Би Си. Монтеро е член на партията Подемос, която е ръководител на законопроекта. Подемос е в коалиция със Социалистическата партия на министър-председателя Педро Санчес.

Критиците на законопроекта твърдят, че той застрашава правата на жените. Монтеро, обаче, се е противопоставяла на тази идея, като разказва по време на дебат през ноември: „Никой мъж няма нужда да се представя за жена, за да извършва сексуални посегателства срещу жени“. Тя също така твърди: „Транс хората не излагат нас (цис жените) на риск.“

Законопроектът на Испания се появи в същия ден, в който Шотландия гласува за одобряване на реформата на Закона за признаване на пола, която ще улесни транс хората да променят пола си в лични докумени.