ОНЛАЙН ВИДЕО КАНАЛ ЩЕ СЪВЕТВА ТИЙНЕЙДЖЪРИ ПО СЕКСУАЛНИ ВЪПРОСИ

За първи път в България видео канал ще помага на тийнейджърите със съвети по едни от най-вълнуващите и специалните теми в техния живот – любовта, секса и отношенията между хората. Това включва първи срещи, раздели, връзки от разстояние, запознанства и безопасност в интернет, как да разпознаят насилие, как да реагират или да се предпазят от насилие, промени през пубертета – не само в тялото, но и емоционални, първия път, видове секс, безопасен секс, предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции и много други.

България е в челото на всички негативни статистики, свързана със сексуалното здраве на младите хора, твърдят авторите на проекта. Страната ни е на първо място в Европа по нежелани бременности и раждания при момичета между 14 и 19 години. 9 от всеки нови 10 случаи на ХИВ са се заразили по сексуален път, докато преди 3-4 години това е било при инжекционна употреба на наркотици, над 50% от новите случаи на ХИВ са хора между 15 и 29 години. Почти всяка 4-та жена у нас е била жертва на сексуално насилие от страна на партньора си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Причините са, че здравното образование не е част от задължителната училищна програма, а вкъщи сексът традиционно е тема табу. Децата не получават подходящата информация. Те се учат на принципа пробагрешка, от връстниците и порното, заливащо ги отвсякъде.

Проектът е част от работата на LOVEGUIDE.BG – интерактивна платформа, която има за цел да компенсира липсата на сексуално образование в българските училища. Освен онлайн, тя достига и до тийнейджърите чрез разнообразни обучения, провеждани в цялата страна. Според създателите й, различното в работата на loveguide.bg е съдържанието – позитивно, лесно достъпно, честно, открито, с истинските имена на нещата и, разбира се, сто процента надеждно.

Лицето на канала е Весела Бабинова, носител на Аскеер за изгряваща звезда. А на различните коментари и въпроси ще отговарят експерти. „Искаме да помогнем на тийнейджърите да развият уменията си да устояват на натиск и да защитават позициите си, да могат да казват ‚не‘, да взимат правилните, добре информирани решения за здравето и личния си живот, да са толерантни и отговорни към себе си и към тези, с които общуват,“ казва Николета Попкостадинова, създател на LOVEGUIDE.BG.

PROUD.bg попита Попкостадинова как са застъпени ЛГБТИ темите в платформата. Ето какво ни каза тя: „ЛГТБ темите засега са застъпени в Енциклопедията ни в раздела хомосексуалност. Там имаме обяснение какво е това, митове и легенди, статистика, нагласите и законът у нас, какво да направя, ако предполагам, че съм гей или лесбийка, аз съм гей или лесбийка – да се разкрия или не, как, кога и т.н. Засега имаме само основите. Планираме да имаме повече по темите и в медийното ни съдържание като Съвети за, do’s & don’ts, блогове. В обученията, които правим из училищата в цялата страна, излизат тези теми и от самите ученици.“

Каналът на LOVEGUIDE.BG стартира с по един епизод на седмица, всеки на различна тема. Авторите обещават обогатяване и разнообразяване на формата.