Най-очакваните ЛГБТИ заглавия в литературата за 2019

Последните години бяха изключително успешни (в световен мащаб) за ЛГБТИ литературата. Дали 2019-та ще ни донесе очакваното продължение на “Call Me By Your Name” и дали то ще си заслужава? Въпроси, на които все още нямаме отговори. За сметка на това, ви представяме десет потвърдени ЛГБТИ заглавия (на английски език), които очакваме през следващите месеци.

“The Love & Lies of Rukshana Ali” – Сабина Кан

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Дата на излизане: 29-ти януари

“The Love & Lies of Rukshana Ali” разказва историята на Рукшана – лесбийка, изпратена от родителите си в Бангладеш, където да бъде омъжена на сила за мъж. Книгата репрезентира обективно и адекватно азиатската култура и избягва стереотипизирането. Междувременно, една от основните теми е расизма, който поставен до хомофобията превръща текста в драматичен и ангажиращ.

“The Music of What Happens” – Бил Конигсбърг (автор на “Openly Straight”)

Дата на излизане: 29-ти януари

“The Music of What Happens” се развива през 80-те години в Аризона и сблъсква младежите Макс и Джордан, между които се заражда силна любов. Двамата са изключително различни един от друг и начина, по който възприемат себе си и сексуалната си ориентация. Диалогът в романа често предизвиква рамките и нормите, по които сме свикнали да мислим за приятелството и пола.

“Willa & Hesper” – Ейми Фелтман

Дата на излизане: 5-ти февруари

Още един дебютен роман в духа на “Каквото ти принадлежи” на Гарт Грийнуел, “Willa & Hesper” разказва интензивната любовната история на две жени, които са жертва на собствените си обстоятелства. Темата за психичното здраве е засегната с нужната чувствителност, а описанията на героите ще останат в главите ви дълго време.

“A Place for Wolves” – Косоко Джаксън

Дата на излизане: 2-ри април

Историческият трилър “A Place for Wolves” е описан като смесица от “Аристотел и Данте откриват тайните на вселената” и “Code Name: Verity”. Главните герои са чернокож гей мъж и любовника му от Португалия, които оцеляват по време на войната в Косово. Звучи вълнуващо, нали?

“Kings, Queens, and In-Betweens” – Таня Ботежу

Дата на излизане: 7-ми май

В дебютния си роман, младата писателка Таня Ботежу разказва за Нима Кумара-Кларк – куиър момиче от смесена раса, което преоткрива себе си в компанията на драг кралици. Много пъти сме чували да не съдим за книга по корицата ѝ, но корицата на този роман е наистина запомняща се и ни подсказва, че вероятно ще се забавляваме много между страниците му.

“I Wish You All the Best” – Мейсън Дийвър

Дата на излизане: 14-ти май

Дебютната книга на Мейсън Дийвър описва страданията на небинарен герой – Бен, който се влюбва харизматичния ученик Нейтън. На моменти тежка и предизвикателна, “I Wish You All The Best” е важна книга, която вероятно ще постави небинарната тематика в мейнстрийма тази година.

“We Contain Multitudes” – Сара Хенстра

Дата на излизане: 14-ти май  

Любовната история на двама тинейджъри – Адам и Джонатан, откриващи света, е разказана през писмата, които те си пишат и изпращат взаимно. Сблъсъкът с дискриминацията, поезията на Уолт Уитман и първата любов, правят книгата вълнуваща и емоционална.

“Brave Face” – Шон Дейвид Хътчинсън (автор на “We Are the Ants”)

Дата на излизане: 21-ви май

Страхотният Шон Дейвид Хътчинсън ще издаде две куиър книги тази година (другата е “The Past and Other Things That Should Be Burned”, която ще бъде на пазара през февруари), но по-вълнуващата от тях е мемоара му “Brave Face”, който разказва за борбата му с депресия и социална тревожност, като гей младеж.

“Like a Love Story” – Абди Наземян

Дата на излизане: 4-ти юни

“Like A Love Story” е поредната история, развиваща се по време на СПИН епидемията в Ню Йорк, но разчупва очакванията с герои от неочакван произход, които се опитват да намерят перфектния баланс между любов и приятелство в тези трудни времена. Младият автор описва книгата си като “любовна история за активизъм, Ню Йорк и Мадона”.

“Something Like Gravity” – Ембър Смит (авторка на “The Way I Used to Be”)

Дата на излизане: 18-ти юни

Авторката на бестселъри Ембър Смит най-накрая отдава нужното внимание и на ЛГБТИ+ общността със “Something Like Gravity” –  роман, в който главния герой е транс момче. The New York Times описват книгата като смесица от “Love, Simon” и “Eleanor and Park”. Дали високите очаквания ще бъдат оправдани?